• Αρχική
 • Άρθρα
 • Lockdown: Τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται – Φόβοι για «λουκέτα» στο λιανεμπόριο

Lockdown: Τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται – Φόβοι για «λουκέτα» στο λιανεμπόριο

louketo
«Εργαλεία» που χρησιμοποιήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας θα ενεργοποιηθούν για την υποστήριξη όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις του lockdown.

Το κόστος ενός μηνιαίου lockdown στην Αττική αναμένεται να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα σενάρια για τον Προϋπολογισμό, καθώς το βασικό σενάριο ξεπεράστηκε.

Τα μέτρα στήριξης

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων δεν δρομολογούνται. Ωστόσο αναμένεται να παραταθούν εκείνα που υιοθετήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας ώστε να καλύψουν και τους πρώτους μήνες του 2021.

 • – Περίπου 1,5 δισ ευρώ ρευστότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο από τους δύο γύρους Επιστρεπτέας
 • – Τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ για την επιδότηση παγίων δαπανών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων
 • – Γύρω στα 470 εκατ ευρώ εγγυημένα δάνεια σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις
 • – Απαλλαγή και «κούρεμα» από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, κύριας και φοιτητικής κατοικίας
 • – Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αφορολόγητα ποσά
 • – Αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδότηση μισθών- εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
 • – Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που εκπνέουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα
 • – Νέα αναστολή ως το καλοκαίρι των πληρωμών φορολογικών- ασφαλιστικών οφειλών που είχαν «παγώσει» ως τον Απρίλιο
 • – Νέο «πάγωμα» των επιταγών που λήγουν το Μάρτιο και τον Απρίλιο

Φόβοι για λουκέτα

Και ενώ οι έμποροι ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις εκπτώσεις τον Μάρτιο, εντείνονται οι φόβοι για νέα λουκέτα. «Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο “lockdown” θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, ζητώντας διεύρυνση και ενίσχυση της “ομπρέλας” των μέτρων στήριξης. Ανάλογα αιτήματα διατυπώνουν και φορείς της εστίασης, που ζητούν μέτρα στήριξης πέρα από τα όσα έχουν ανακοινωθεί. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 80.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 330.000 εργαζόμενους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τα κουρεία, μόνο στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 τέτοιες επιχειρήσεις, φορείς του κλάδου αναφέρουν ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας ως σήμερα, έχουν απωλέσει περί το 60% του τζίρου τους.

Σταϊκούρας: Άνω των 3 δισ. το μηνιαίο κόστος του lockdown στην Αττική

Άνω των 3 δισ. ευρώ θα είναι το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε ότι «τώρα το κόστος με τα υφιστάμενα μέτρα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων» ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.

Με πληροφορίες από iefimerida/ANT1/ lifo/ photo eurokinissi