• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκίνησε η επέλαση του Ιανού – Σε έκτακτη ανάγκη Ιόνιο και Ηλεία – Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα

Ξεκίνησε η επέλαση του Ιανού – Σε έκτακτη ανάγκη Ιόνιο και Ηλεία – Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα

ianos
Ποια μέτρα λαμβάνονται...

Τα Ιόνια νησιά πλησιάζει η κακοκαιρία –με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα– «Ιανός» και ήδη στην Ζάκυνθο είναι αισθητή η ενίσχυση των ανέμων (στο βίντεο κάτω, οι άνεμοι σύμφωνα με το μοντέλο Cosmo της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας). Κλειστή λόγω θυελλωδών ανέμων είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στο νησί την Παρασκευή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απρόβλεπτοι και δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία και την έντασή τους.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η νέα αυτή κακοκαιρία θα «σαρώσει» σύμφωνα με τους επιστήμονες από σήμερα: τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια αλλά και την Αττική.

Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32, στην Ήπειρο από 17 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Έντονα φαινόμενα
Το ΕΑΑ προειδοποιεί πως εκτός από το μεγάλος ύψος βροχής, ο Ιανός θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Δείτε Live την πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα:

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”.

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κεφαλλονιά και Ιθάκη, λόγω “Ιανού”

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη προς όλους τους δήμους

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ . Πατούλης σε κατεπείγον έγγραφο του προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζήτα άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Οδηγίες προστασίας
Σύμφωνα με τις οδηγίες από την Πολιτική Προστασία και τον κ. Χαρδαλιά κάνουμε τα εξής:


«Όσοι βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα. Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων».

photo video screenshot