• Αρχική
 • Άρθρα
 • Λιγότερη ‘χασούρα’ για τις επιχειρήσεις στις εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι

Λιγότερη ‘χασούρα’ για τις επιχειρήσεις στις εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι

Ικανοποιητικές ήταν οι πωλήσεις στο πλαίσιο των εκπτώσεων, για την πλειοψηφία των εμπόρων που δραστηριοπούνται στη Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι καλύτερο τζίρο δήλωσε το 27,3% των ερωτηθέντων ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο οι απαντήσεις ήταν θετικές για το 11% των ερωτηθέντων. Ίδιο τζίρο δήλωσε το 25,1% (ήταν 24,1% πέρυσι), χειρότερο τζίρο δήλωσε το 45,9% (ήταν 63,5%) και δεν ξέρω-δεν απαντώ δήλωσε το 1,7% (ήταν 1,4% πέρυσι).

Επιπλέον, σύμφωνα με το σύλλογο, το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου τάσσεται κατά του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ κατά την επαφή με τους καταστηματάρχες, καταγράφηκε η παρακάτω επισήμανση: «Πολλοί καταστηματάρχες αναφέρθηκαν στην εμπορική πρακτική των ενδιάμεσων εκπτώσεων της “Black week” και των συνεχών χρονικών περιόδων προσφορών και την επίπτωση τους στην χαμένη αίγλη των εκπτωτικών περιόδων». Από τον ΕΣΑ επισημαίνεται ότι έχει λάβει και την σύμφωνη γνώμη του ΙΝ.ΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, για το συγκεκριμένο θέμα, «αποδεικνύοντας την συμπόρευση επιχειρήσεων και καταναλωτών για κοινή δράση με σκοπό την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι καθολική απαίτηση της αγοράς είναι η θεσμοθέτηση και η λειτουργία ενός νέου πλαισίου που θα καθορίζει με συγκεκριμένους κανόνες την κατάληψη χώρου, ανάλογα με τον όγκο της εκάστοτε κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, κανείς (0%) από τους ερωτηθέντες δεν απάντησε ότι τον εκφράζει η υπάρχουσα κατάσταση, το 93,4% απάντησε ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, με κανόνες και κατάληψη χώρου ανάλογη του όγκου της κινητοποίησης και το 6,6% δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.

Σχετικά με την παραβατικότητα και την αστυνόμευση, το 43,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας βελτιώθηκε λίγο, το 42,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας παραμένει στα ίδια επίπεδα, το 4,4% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι στην περιοχή τους η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας είναι σε χειρότερα επίπεδα και το 1,1% των ερωτηθέντων, δεν εξέφρασαν άποψη για το θέμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που απάντησε ότι βελτιώθηκε πολύ ή και λίγο η κατάσταση, δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας. Λείπει η άποψη των καταστηματαρχών της τουριστικής περιοχής γιατί δεν είναι στο δείγμα. Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις περιφερειακές αγορές απάντησαν ότι η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο σύλλογος, κατά την επαφή με τους καταστηματάρχες, καταγράφηκε η παρακάτω επισήμανση: «Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ είναι φανερή το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα και αυτό ενισχύει εμφανώς το αίσθημα ασφάλειας, αλλά το ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογο της εικόνας, γιατί η προσπάθεια ακυρώνεται από το υπάρχον πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα. Αναλυτικότερα, οργανωμένες ομάδες παραβατικότητας εκμεταλλευόμενες το νομοθετικό κενό, έχοντας πλήρη νομική κάλυψη, δραστηριοποιούνται έντονα στην περιοχή της Αθήνας και το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ενταθεί το φαινόμενο των κλοπών στο δημόσιο χώρο της πόλης χωρίς οι οργανωμένοι δράστες (αν και συλλαμβάνονται) να τιμωρούνται για τις πράξεις τους. Ταυτόχρονα λειτουργούν και κυκλώματα επαιτείας με παράλληλη χρήση παιδικής εκμετάλλευσης, από τους «εισαγόμενους οργανωμένους δράστες», χωρίς η ΕΛ.ΑΣ να μπορεί ουσιαστικά να επέμβει».

Δήλωση

Με την ευκαιρία της έρευνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί τζίροι στην αγορά εκπέμπουν σήμα επικινδυνότητας και επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία θα μπορούσε να προέλθει από τη μείωση της πορείας του αριθμού των επιχειρήσεων που κινούνται με πτωτικούς τζίρους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο εμπορικός κόσμος απαιτεί την κατάργηση παρωχημένων θεσμών και στρεβλώσεων που δεν επιτρέπουν στην αγορά να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα επιδιώκει την οριστική λύση για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, με λήψη μέτρων για κατάληψη δημόσιου χώρου ανάλογη του όγκου των κινητοποιήσεων καθώς και το ξερίζωμα της μικροεγκληματικότητας από την Αθήνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις κάτωθι περιοχές:

 • Το Εμπορικό Τρίγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Μητροπόλεως, Αθηνάς, Σταδίου και συμπεριλαμβάνει την οδό Ερμού.
 • Το Κολωνάκι, όπου η πλειοψηφία των καταστημάτων βρίσκεται στις οδούς Κανάρη, Π. Ιωακείμ, Κριεζώτου, Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου.
 • Πανεπιστημίου – Ακαδημίας, που περιλαμβάνει τις οδούς Ε. Μπενάκη, Χ. Τρικούπη, Ιπποκράτους κλπ.
 • Ομόνοια – Κάνιγγος – Εξάρχεια, ορίζεται η περιοχή πέριξ των πλατειών Ομονοίας & Κάνιγγος, η οδός Πατησίων έως το Πολυτεχνείο καθώς και τα Εξάρχεια.
 • Πατησίων – Αχαρνών – Κυψέλη, τα καταστήματα βρίσκονται στο τμήμα των δύο οδών, από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την οδό Αγ. Μελετίου και στην οδό Ι. Δροσοπούλου, τον πεζόδρομο της Φ. Νέγρη και την πλατεία Κυψέλης.
 • Παγκράτι – Ιλίσια – Αμπελόκηποι, οι εμπορικοί άξονες των περιοχών.
 • Ως περιφερειακές αγορές, αναφέρονται εμπορικές περιοχές σε κοντινούς δήμους, όπου δραστηριοποιούνται μέλη του Ε.Σ.Α, όπως είναι ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, η Καλλιθέα, η Ν. Σμύρνη, το Γαλάτσι κλπ.

photo eurokinissi

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •