Λέκκας: Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί ενδεχομένως να δώσει σεισμούς 6 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση

«Το ρήγμα του Χορτιάτη μπορεί ενδεχομένως να δώσει σεισμούς 6 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση». Όσα είπε σήμερα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Στα ρήγματα της Θεσσαλονίκης και τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα ο σεισμολόγος, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Αρχικά, ερωτηθείς για την πρόσφατη σεισμική δόνηση των 3,4 Ρίχτερ που είχε ως επίκεντρο το λεγόμενο ρήγμα του Χορτιάτη ο σεισμολόγος, μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, είπε πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να «δώσει» σεισμούς «μεγέθους 5 έως 5,5 Ρίχτερ και ενδεχομένως και 6 Ρίχτερ» σε «ακραία περίπτωση», καθώς κάθε ρήγμα αποτελείται από μικρότερα.

Όπως εξήγησε, «στην ακραία παραδοχή σχεδιασμού το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αλλά γι’ αυτή την ακραία περίπτωση οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις κατασκευές».

Συνήθως, πρόσθεσε, τα ρήγματα δεν ενεργοποιούνται σε όλο το μήκος τους, αλλά κατά τμήματα, δίνοντας έτσι μικρότερους σεισμούς σε σχέση με τα ακραία σενάρια που εξετάζονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί έξι με επτά «αξιόλογα ρήγματα».Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται «σε απόσταση 50 χλμ. γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης». Αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Λέκκας είπε ότι με τέτοιες δονήσεις «πιο πολύ ανακουφιζόμαστε παρά προβληματιζόμαστε».

Προς το τέλος, ο ειδικός αναφέρθηκε στον πρόσφατο σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης νοτίως του Ηρακλείου, αλλά και στις τελευταίες σεισμικές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι.

«Η Κρήτη είναι ανοιχτό… μουσείο Σεισμολογίας, Γεωλογίας και Γεωδυναμικής δεδομένου ότι είναι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και η προμετωπίδα του ελληνικού τόξου, εκεί όπου η πλάκα της Ευρώπης συγκρούεται με την Αφρική», τόνισε, προσθέτοντας πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εξελίσσεται διαχρονικά και υπενθυμίζοντας ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί ιστορικά -εδώ και αιώνες- οι ισχυρότεροι σεισμοί οι οποίοι άλλαξαν το τοπίο του νησιού.

Αναφερόμενος στο Αρκαλοχώρι παρατήρησε ότι η περιοχή «επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας» και υπογράμμισε πως είναι ανεξάρτητες από το συγκεκριμένο επίκεντρο οι δονήσεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης.

(sputniknews. gr / photo: eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί