Λέκκας για συνεχείς σεισμούς στη Θήβα: Ιδιαίτερο φαινόμενο – Μάλλον πάμε σε απόσβεση

Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες η περιοχή της Θήβας βιώνει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο με μπαράζ σεισμών, στην πλειονότητά τους ασθενών.

Ιδιαίτερο χαρακτήρισε το φαινόμενο των συνεχόμενων σεισμών στη Θήβα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Θήβα, όπου καταγράφηκαν 85 σεισμοί με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει μέγεθος 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Σημείωσε ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται εδώ και 4 μήνες περίπου, με τον μεγαλύτερο σεισμό να είναι αυτός των 5,1 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου. Οι δονήσεις ακολουθούν μια αυξομειούμενη δομή, άλλες φορές είναι λίγες, άλλες γίνονται περισσότερες με αποκορύφωμα χθες που σημειώθηκαν δεκάδες δονήσεις, ευτυχώς όμως πολύ μικρού μεγέθους.

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουμε συζητήσει στην επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη ακολουθία και μάλλον πάμε σε απόσβεση». Υπογράμμισε ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 5,2 -5,3 ρίχτερ. Ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι η παρατεταμένη διάρκεια που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Πάντως, τόνισε ότι ένας σεισμός της τάξης των 5.2 – 5,3 ρίχτερ που θεωρείται πως είναι η οροφή για την περιοχή, μπορεί να είναι επιβλαβής για παλιά κτήρια και γι’ αυτό έχει δοθεί η οδηγία στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν παλιά σπίτια και ετοιμόρροπες κατασκευές.

(sputniknews. gr / photo: screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί