• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κυβέρνηση: Ναι, υπάρχει κέντρο κράτησης στον Έβρο αλλά δεν είναι μυστικό

Κυβέρνηση: Ναι, υπάρχει κέντρο κράτησης στον Έβρο αλλά δεν είναι μυστικό

Την ύπαρξη ενός «μυστικού» κέντρου κράτησης μεταναστών, στο χωριό Πόρος του Έβρου, «αποκαλύπτει» δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.

«Είμαστε σαν ζώα: Μέσα στο μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των New York Times, που υποστηρίζουν ότι η κράτηση των παράνομων μεταναστών είναι μία από τις τακτικές που αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας μεταναστευτικής κρίσης, αντίστοιχης με αυτής του 2015, όταν περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες διήλθαν από τα ελληνικά σύνορα και μετακινήθηκαν προς άλλες χώρες της ΕΕ.

«Αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κοινοτικό Κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Επί της ουσίας, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε την ύπαρξη κέντρου κράτησης των παράνομων μεταναστών στο χωριό Πόρος, στο Δέλτα του Έβρου, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μυστικό κέντρο. Σημειώνεται ότι από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18:00 της Τρίτης 10 Μαρτίου οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 346 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, προερχόμενοι από την Τουρκία.

Στο δημοσίευμα των New York Times περιέχονται και αναπόδεικτες πληροφορίες και ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες περί θανάτωσης ενός μετανάστη από Έλληνα συνοριοφύλακα στον Έβρο. «Όσον αφορά την αναφορά σε τραυματισμούς ή και νεκρούς, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, από πλευράς τουλάχιστον ελληνικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Και όσο περνάει ο καιρός, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε, ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε ισχύει. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news. Φανταστείτε: Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί ύπαρξης νεκρού.

Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου που έχει εξαπολύσει η τουρκική πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται τη μία σε πέντε νεκρούς μετανάστες στον Έβρο, την άλλη σε τέσσερις νεκρούς, την άλλη σε έναν και πάντως η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι από ελληνικές ενέργειες δεν έχει υπάρξει ούτε ένα θύμα.

Πάντως, το δημοσίευμα των New York Times για το υποτιθέμενο μυστικό κέντρο κράτησης των μεταναστών αξιοποιήθηκε αμέσως από την προπαγάνδα των Τούρκων. Μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις προκλητικές σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι δήθεν «αυτά που κάνουν οι Έλληνες στα σύνορα είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί», από τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρήκε ευκαιρία να προπαγανδίσει.

Απαντώντας στο τουίτ του Έλληνα ομολόγου του, ο Τσαβούσογλου παρέθεσε το δημοσίευμα των New York Times και σχολίασε: «Το έχεις δει αυτό Νίκο Δένδια;». Έπειτα από ένα δημοσίευμα που μπορεί να ειδωθεί και σαν μονομερές, οι Τούρκοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που θεωρούν ότι νομιμοποιούν τις πρακτικές τους και δαιμονοποιούν την Ελλάδα, σπεύδοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα απολογούμενη στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ξεχνώντας ίσως ένα πολύ βασικό στοιχείο: από τη στιγμή που το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε από την Κυριακή 1η Μαρτίου να μην δέχεται νέες αιτήσεις ασύλου για έναν μήνα, είναι προφανές ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται παρανόμως για το διάστημα αυτό στην Ελλάδα θα συγκεντρώνονται σε έναν χώρο κράτησης, φυλασσόμενο μεν, αλλά όχι μυστικό.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •