• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η Μόρια, αυτή είναι η λύση

Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η Μόρια, αυτή είναι η λύση

Τι ειπώθηκε...

Στο νησί της Λέσβου βρίσκονται οι Νότης Μηταράκης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στον ΚΥΤ της Μόριας στην Μυτιλήνη, οι οποίοι προέβησαν πριν από λίγο σε ανακοινώσεις.

«Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα γίνουν ανεκτά», τόνισε ο κ. Μηταράκης, αφού υπογράμμισε πως προτεραιότητα είναι η ζωή των κατοίκων της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο.

«Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε.

«Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε.

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, μετά την χθεσινή πυρκαγιά που έβαλαν αλλοδαποί, ενδεχομένως, με εντολές έξωθεν, κάτι που βέβαια μένει να ερευνηθεί.

Ο υπουργός εξήγησε πως καταστράφηκαν τα καταλύματα περίπου 3.500 αιτούντων άσυλο και τόνισε:

  • Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν σήμερα σε πλοίο. επίσης, δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσουν ΄σήμερα για προσωρινή φιλοξενία.
  • Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό έκτακτης ανάγκης ώστε να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ και σε άλλους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΧΘΕΣ

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στην Μόρια μετά από πυρκαγιά χθες το βράδυ, με τις ενδείξεις προβοκάτσιας να είναι έντονες, την ώρα που η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ενημέρωση που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ανέφερε πως καταστράφηκε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου διέμεναν περίπου 3.500 άνθρωποι, ενώ οι σκηνές στον ελαιώνα περιμετρικά του ΚΥΤ δεν έχουν καταστραφεί.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματίες ή θύματα. Το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.