Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους για το άνοιγμα της αγοράς: «Κάθε πρωί που ακούμε τους Υπουργούς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» – BINTEO

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου,

τη γκρίνια που αυτή προκαλεί στους εμπόρους και επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις δηλώσεις του:

«Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου που ακούνε τους υπουργούς από το πρωί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, γιατί δεν έχουν ημερομηνίες».

«Έχουμε προχωρήσει σε μία σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, η οποία δημιουργεί γκρίνιες: Γιατί ανοίγεις τον έναν και όχι τον άλλον. Και τα χειμωνιάτικα ρούχα που έχει πάρει ο άλλος δεν είναι εποχικά; Όταν ανοίξει την Άνοιξη, τι θα τα κάνει; Θα τα πουλήσει τον επόμενο χειμώνα;»

«Πρέπει να βρεθεί μία λύση για να κρατηθεί όρθιος. Ό,τι γίνει, να γίνει με σεβασμό στη δημόσια υγεία, να μην τη ρισκάρουμε. Το λιανεμπόριο έχει αποδείξει ότι δεν ρισκάρει. Αυτοί οι ταλαίπωροι άνθρωποι, είναι σοβαρός κλάδος της οικονομίας. Όταν μας άνοιξαν, τηρήσαμε τα πάντα στο έπακρο. Δεν κατηγορηθήκαμε ποτέ για κανένα λάθος».

«Ζητάμε να γυρίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τηρουμένων των μέτρων για την υγειονομική προστασία των συμπολιτών μας. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να είναι ρυθμισμένα κάποια πάγια έξοδα τα οποία έρχονται και δημιουργούν τεράστιο βάρος και όπως βλέπω θα πνίξουν πολλούς συναδέλφους μου. Και αυτά είναι τα ενοίκια, η έλλειψη ρευστότητας. Πρέπει με κάποιον τρόπο να δούμε να εισρέουν χρήματα στο ταμείο».

«Θέλω τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τώρα να μας φέρουν μέχρι την άνοιξη. Εκεί, αυτό το τεράστιο βουνό υποχρεώσεων που έχουμε μεταφέρει, θα πρέπει να φροντίσουμε να αποπληρωθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τουλάχιστον 120 δόσεις. Η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή που βοήθησε κόσμο, πρέπει κομμάτι αυτής να γίνει μη επιστρεπτέο. Πρέπει να μετατραπεί σε επιδότηση για να δώσουμε ανάσα αλλιώς θα έχουμε απώλειες. Θα χάσουμε κόσμο και θα το πληρώσουμε όλοι».

Παπαθανάσης: «Έτσι θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς»

Δεν υπάρχουν ημερομηνίες σχετικά με το επόμενη βήμα για το άνοιγμα της αγοράς, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο».

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα με αυστηρά μέτρα και κανόνες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν ημερομηνίες σχετικά με το επόμενο βήμα, δηλαδή σχετικά με το πότε και ποιοι κλάδοι θα είναι οι επόμενοι που θα ανοίξουν. Πάντως «σαφώς τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και το λιανικό εμπόριο θα ανοίξουν νωρίτερα από την εστίαση. Το πότε θα ανοίξει το καθετί και τι επίδραση θα έχει στη διασπορά του ιού θα πρέπει να το δούμε. Ας αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα που είναι κρίσιμη καθώς οι ειδικοί επιστήμονες θα προτείνουν τι πρέπει να γίνει».

Συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο εμβολιασμός.

«Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλες και όλοι να εμβολιαστούμε γιατί θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας πως ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια οικονομία είναι η οικονομία-φυσαρμόνικα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να δει την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα με τις δηλώσεις του Υπουργού από το Megatv:

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί