• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών – έφτασε κάτω από τις 550 μονάδες

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών – έφτασε κάτω από τις 550 μονάδες

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών λίγο μετά το άνοιγμα να βρίσκεται κάτω από τις 550 μονάδες με απώλειες -9,09%.

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου πως «μπλοκάρει» τα ταξίδια από τις χώρες της Σένγκεν προς τις ΗΠΑ, βύθισε τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν διαφέρει, με την αγορά να σημειώνει ισχυρές απώλειες.

Κατακόρυφη πτώση στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών


Κατακόρυφη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές αναστατώθηκαν από τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 4,9%, με τον δείκτη των μετοχών ταξιδίων και αναψυχής να καταγράφει βαριές απώλειες 8,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατέγραψε απώλειες 5,28% στις 5.565,98 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 5,2% στις 7.046,40 μονάδες, με τον γερμανικό Dax να σημειώνει απώλειες 5,81%, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2016.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 5,11% στις 4.374,67 μονάδες.

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών από την απόφαση του Τραμπ να περιορίσει τα ταξίδια από την Ευρώπη για 30 ημέρες, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 20%. Η μετοχή της Air France KLM, που έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 15% στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, σημείωσαν απώλειες 9,5%. Η μετοχή της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival καταποντίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Σε ελεύθερη πτώση τα ασιατικά χρηματιστήρια


Βουτιά σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Ασίας την Πέμπτη μετά την είσοδο χθες της αμερικανικής αγοράς σε bear market και στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο κορονοϊός είναι πλέον πανδημία.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στα μέτρα που ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, που πέρα από την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους ευρωπαίους πολίτες και στους ταξιδιώτες από τον χώρο Σένγκεν για τριάντα ημέρες, που αναμένεται να πλήξει τις αεροπορικές εταιρείες και την οικονομική δραστηριότητα, δεν συμπεριλάμβαναν κάποιο θεαματικό από οικονομική σκοπιά μέτρο.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 856,43 μονάδων (–4,41%), στις 18.559,63 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 57,24 μονάδων (–4,13%), στις 1.327,88 μονάδες.

Γενικότερα στην Ασία, οι δείκτες των χρηματιστηρίων κατρακυλούν: στη Νότια Κορέα, ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi έπεσε 3,55%, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά 3,45%, ενώ ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Σίδνεϊ έκανε βουτιά, κλείνοντας με πτώση 7,4%.

insider.gr – photo