• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κορωνοϊός: «Παγώνουν» για 3 μήνες οι δόσεις για την Α’ κατοικία

Κορωνοϊός: «Παγώνουν» για 3 μήνες οι δόσεις για την Α’ κατοικία

Η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση των δόσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Την αναστολή των πληρωμών των δόσεων αποπληρωμής των δανείων α’ κατοικίας, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η αναστολή θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα αφορά όσους έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ή στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχείρησης.

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου θα ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα – δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Όσον αφορά τους οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει το βοήθημα των 800 ευρώ, αλλά έχουν πληγεί από τον ιό, έχουν τη δυνατότητα τρίμηνης αναστολής πληρωμών, μόνο εφόσον υπάρξει αξιολόγηση από την πιστώτρια τράπεζα.

Πώς θα γίνει η διαδικασία:

Τα συναρμόδια υπουργεία – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών – θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες, θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης.

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: «Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Εναλλακτικά, η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης εναντίωσης είναι επτά εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020.sputniknews / photo eurokinissi