• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Συνέντευξη τύπου του Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες: Αδιέξοδο στις συζητήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Συνέντευξη τύπου του Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες: Αδιέξοδο στις συζητήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη ερώτηση από τους δημοσιογράφους αφορούσε την πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ στα Σκόπια και τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε μεταξύ αλλων:

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα γιατί επιτέλους μετά από 10 χρόνια παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου τους Βουκουρεστίου. Καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές ομιλίες, στο ΝΑΤΟ, οι οποίες θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Όσες πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν έχουν μία υποκριτική στάση, γιατί αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η μοναδική Μακεδονία που υπάρχει θα είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, η περιφέρειά μας. Το γειτονικό κρατίδιο θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Η στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά την νοημοσύνη των Ελλήνων, λες και οι Έλληνες δεν ενημερώνονται παρά μόνο από μέσα προπαγάνδας.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννηματά χρησιμοποιούν σκοπίμως ως σωσίβιο τα εθνικά θέματα. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή την εθνικο-λαϊκιστική μετάλλαξη του κ.Μητσοτάκη και κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης».

 

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον Ερντογάν:

«Δεν ήταν μία εύκολη συνάντηση. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Από τη δική μου πλευρά τέθηκε πως το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι μείζον. Δεν είναι τιμητικό για την ίδια την γειτονική χώρα να κρατά δύο στρατιωτικούς μίας σύμμαχης στο ΝΑΤΟ χώρα χωρίς κατηγορίες.

Ο Ερντογάν θεωρεί εντούτοις πολύ σημαντικό το θέμα των «8» Τούρκων αξιωματικών. Του έδωσα να καταλάβει πως το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των «2».

Εν πάσει περιπτώσει, η Ελλάδα δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

 

Η Τρίτη κατά σειρά ερώτηση αφορούσε τις εξελίξεις σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να απαντά:

«Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας μου. Έχουμε καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες. Εντούτοις ζητάμε από όλες τις χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση τότε παίρνουμε και τα ανάλογα μέτρα. 

Περί αυτού πρόκειται και δεν θα ήθελαν να το σπουδαιολογήσω περισσότερο».

Και συνέχισε μιλώντας για την Τουρκία και τον Ρ.Τ.Ερντογάν:

«Η Τουρκία έχει διαρκώς μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των παραβιάσεων. Εγώ κατέθεσε στοιχεία στον Ερντογάν τα οποία καταδεικνύουν ότι έχουμε υπερπτήσεις πάνω από νησιά μας.

Νομίζω ότι η καλύτερη είδηση είναι πως συμφωνήσαμε να ενταθούν οι επικοινωνίες ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να βρούμε τον τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο»

Θίξαμε την ανάγκη της συνεργασίας. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, είχε ως στόχο να τεθούν νέες βάσεις στις μεταξύ μας σχέσεις. Του υπενθύμισα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα. Του είπα ότι είναι εφικτό να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό, καθώς η προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και του έδωσα στοιχεία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια να μειώσουμε την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις.

Μιλήσαμε και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στο πλαίσιο της πρότασης Γκουτιέρες. Είπαμε να υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα.

 

 

Εν τη συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε πως προχωρά η διακήρυξη της ΑΟΖ με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, μη θέλοντας ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο:

«Έχουν γίνει πολλά για μία σειρά θεμάτων που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Μία σειρά επαφών που εξασφαλίζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας και την ΑΟΖ τουλάχιστον στα δυτικά μας, υπάρχει εξέλιξη για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών που χάθηκαν στον πόλεμο.

Εμείς κάναμε κάποια βήματα προς την Αλβανία, όπως το θέμα των αδειών οδήγησης. Ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει. Είπαμε με τον Αλβανό ομόλογό μου, οι υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις επαφές τους».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu