Βουλή-πρόταση μομφής: «Αναζητείτε επιχειρήματα υπέρ των Σκοπίων!» – Άφαντος ο Π.Καμμένος

Ήδη από νωρίς σήμερα έχουν ανέβει οι τόνοι στην συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, πήρε τον λόγο αμέσως μετά την την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, κάνοντας λόγο για μία πολύ κακή συμφωνία στο σύνολό της και αναφερόμενος ουκ ολίγες φορές στον άφαντο κυβερνητικό εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Κάμμενο.

«Η συμφωνία υλοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων «και της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ένα όνομα που το αλλάξατε τελευταία στιγμή, αλλά αφήσατε ίδια όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας».

Μάλιστα ο γαλάζιος βουλευτής τόνισε πως είναι πρωτοφανές η ελληνική κυβέρνηση και επί της ουσίας ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών να αναζητά επιχειρήματα υπέρ της σκοπιανής πλευράς προσθέτοντας στην πορεία:

«Ποιος δεσμεύει τη χώρα; Ένας απομονωμένος από την κοινωνία και την ίδια του την κυβέρνηση πρωθυπουργός. Έχει ήδη αρχίσει και μυρίζει πτώση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Ένας πρωθυπουργός απομονωμένος χωρίς την στήριξη του Πάνου Καμμένου, χωρίς να έχει πείσει με την διαπραγμάτευση που κάνει ούτε καν τον κυβερνητικού εταίρου του! 

Ανύπαρκτος είναι ο Καμμένος! Οφείλαμε στον ελληνικό λαό να καταθέσουμε πρόταση μομφής. 

Η ιστορία θα γράψει το ότι εσείς είπατε «ναι» στη συμφωνία και εμείς το μεγάλο «όχι»».

Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, σε μία…ιστορική αναδρομή, υποστήριξε την συμφωνία, αποδίδοντας «εθνικιστικές κορώνες» στα όσα ακολούθησαν από το 1992 μέχρι και σήμερα με τα συλλαλητήρια και την μη εύρεση λύσης για το Σκοπιανό.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την επίτευξη της συμφωνίας για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο για την χώρα μας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, για την ΠΓΔΜ και για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Μετά από 27 χρόνια επιτέλους έφτασε η στιγμή για να λυθεί το ζήτημα και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη συνεργασία και ανάπτυξη, ειρήνη και αλληλεγγύη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν μπορεί θέματα εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο από τη ΝΔ. Η ΝΔ διαφωνεί γιατί έχει θέματα δικά της και κάνει πολιτικό λαϊκισμό».

 

Κατρούγκαλος: «Με αυτή τη συμφωνία ξεχωρίζει η γεωγραφία και η ιστορία»

«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς».

Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».

«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο κ Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτιση του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη..» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της».

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».

«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει «Βόρεια Μακεδονία». Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε.

Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση.

«Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία» τόνισε.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος.

«Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu