• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βουλή- Μητσοτάκης:«Σε 16 μέρες οι Έλληνες στέλνουν το μήνυμα για μια φωτεινή Ελλάδα»- Τσίπρας: «Εσείς κάνετε καμπάνια τύπου Μπολσονάρου, εμείς στηρίζουμε τους αδύναμους»

Βουλή- Μητσοτάκης:«Σε 16 μέρες οι Έλληνες στέλνουν το μήνυμα για μια φωτεινή Ελλάδα»- Τσίπρας: «Εσείς κάνετε καμπάνια τύπου Μπολσονάρου, εμείς στηρίζουμε τους αδύναμους»

Τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών των δυο αρχηγών.

Σύνοψη της ομιλίας του Κ.Μητσοτάκη;

Η συζήτηση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή εκτραχύνθηκε” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Πρόσθεσε “Όλοι με ξέρουν – και όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος μου.

Κάνει λάθος, όμως, ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι είναι έκφραση αδυναμίας”. Δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου” προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε πως “Θα απαντάω – γιατί η κοινή γνώμη οφείλει να έχει ακριβή αντίληψη για το ποιόν των προσώπων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

Καλό θα είναι ο κ.Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός – ή μάλλον να έχει πολιτική και προσωπική συνείδηση – όταν έχει την έμπνευση να απαντά με στίχους”.

Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στην Αριστερά. Κάποια στιγμή όμως η οικονομία πρέπει να δημιουργήσει και πλούτο. Εσείς το μόνο που έχετε κάνει μέχρι σήμερα, είναι να ανακυκλώνετε μιζέρια, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό.  Είναι βαθιά πολιτική.  Για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι ο πολιτικός, και δη ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή. Και οι διακοπές του πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές.

Αφού, όπως μας είπατε, το ζήτημα ήταν ασήμαντο, γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε. Στο κάτω-κάτω το πρώτο αίτημα για την προοδευτική άσκηση της εξουσίας σε μια Δημοκρατία είναι η διαφάνεια.

Δεύτερον, όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής.

Σας είπα στη δευτερολογία μου προχθές ότι διεκδικώ να κρινόμαστε με τα ίδια μέτρα και με τα ίδια σταθμά. Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη.

Και η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα.

«Όλοι μαζί είστε Πολάκης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καλύψει τον κ. Πολάκη. Σημείωσε πως η ειλικρινής συγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και θα μπορούσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να ζητήσει συγνώμη για τις αναφορές του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο  για να προσθέσει. «Κακώς  ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε φωτογραφίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Στην πίεση φαίνεται ο αληθινός χαρακτήρας των πρωταγωνιστών, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε πως ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του. «Κύριε Τσίπρα όταν μιλάτε στον ενικό σε αυτή την αίθουσα, θίγετε το αξίωμά σας. Χειρότερο από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν το να αποκαλέσετε περιφερόμενη γλάστρα τον Στ.Κυμπουρόπουλο» ανέφερε.

Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε “θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει.Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί. Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας”.

Μίλησα για τον Πολακισμό, που έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μια μορφή φασισμού.
Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: «Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών».

Όσον αφορά για τα χθεσινά επεισόδια είπε πως «Καταστήσατε τους πολίτες και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ!». Επίσης χαρακτήρισε παρεξηγήσιμη την δημοσιοποίηση της έρευνας από την εισαγγελέα του Αρειου Πάγου. “Θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις Ευρωεκλογές, ανέφερε πως «οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δήλωσε πως σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή.

Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του“.

Σε 16 μέρες θα μιλήσει ο λαός. Και τότε τα ψέματα θα τελειώσουν πραγματικά.
Θα τα σκεπάσει η ίδια η φωνή των πολιτών. Που με την ψήφο τους θα φωνάξουν «Ως εδώ» στην κυβέρνηση της ανικανότητας, των φόρων και των εθνικών πληγών.
Και θα στείλουν το μήνυμα της φωτεινής Ελλάδας. Αυτής που μας αξίζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα
.

Είναι στο χέρι των πολιτών με την ψήφο τους να κάνουν πράξη το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Και όταν αυτή ολοκληρωθεί μας περιμένει πολλή δουλειά. Αλλά με την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας που διψά για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον θα τα καταφέρουμε.
Μπορούμε. Μαζί μπορούμε!

Σύνοψη της ομιλίας του Α.Τσίπρα:

Παίρνοντας τον λόγο, αρχικά είπε αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει.» Όπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε “εκλογές-αρένα”.

Ότι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

“Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών. Αν νομίζετε ότι σας τιμά συνεχίστε. Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση”, επισήμανε.

«Φοβάμαι ότι είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του. Εγώ προσπάθησα στην πρώτη μου ομιλία να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν, ούτε ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η κοινωνία την δική τους περπατησιά».

«Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Καταλάβετε το, πρέπει να το κατανοήσετε. Η κατανόηση του σφάλματος είναι μισό βήμα. Η επανόρθωση το άλλο. Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο πατέρας σας, η μισή Ελλάδα και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν έχω αποκαλέσει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αυτά τα λογία, ούτε έκανα τέτοια πρακτική. Εσείς μάλλον δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Εσείς. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω σύμπλεγμα και είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου».

«Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» συνέχισε. «Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση θέσεις και απόψεις μας. Ζήτησα να αντιπαραβάλλουμε σχέδια και πολιτική για την επόμενη ημέρα της χώρας. Όσο και να υβρίζετε και να συκοφαντείτε -σήμερα σας άκουσα να ζητάτε μικρή συγγνώμη με Κεφαλογιάννη.

Δεν είπατε τίποτα, όμως, για την αθλιότητα που κάνατε εσείς. Λέω εως εδώ αυτή η συζήτηση. Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Να κυλιστείτε εσείς στο βούρκο και τη λάσπη, από την στιγμή που λέτε ότι είστε σίγουρος νικητής στις εκλογές. Μας λέτε τρία χρόνια ότι έχετε θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μας λέτε ότι θα γελάτε στις 26 Μαΐου με 14-16 μονάδες διαφορά. Αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά γιατί πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο;

Μήπως ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία να συζητάμε για τους πατεράδες μας και που κάναμε διακοπές; Μήπως ο προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπηκώς; Μήπως η διαφορά θα είναι όπως στο δημοψήφισμα;

Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους

Θα ήθελα να σας πω κάτι : ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση . ίσως φταίνε οι σύμβουλοί σας. ίσως πάλι και εσείς να θέλετε να πιστέψετε./ Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε ότι δεν έχει ρίζες στον λαό. Κάποιοι σας τα λένε.

Βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει αλλά θα κερδίσει τις εκλογές γιατί είναι κυρίως εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο .

Όταν έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε μία από αυτές δεν επέστρεψε στις Φυλακές, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της, επισήμανε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Κάνετε λάθος να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο προσωπικό και ηθικό. Λάθος και θα φάτε γκολ σε άδειο τέρμα» επέμεινε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Δεν έχετε αφήγημα στην οικονομία.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο λεγόμενο ηθικό έλλειμμα. Στο δικό μας πλεονέκτημα και το δικό σας έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος, μαζί τα φάγαμε. Εσείς λέτε όλοι ίδιοι είμαστε. Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό σας έλλειμμα που έχετε, αλλά το πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοεί την ελίτ και επιβαρύνει τους πολλούς. Δεν έχει νόημα να προσποιείστε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πιστεύετε ότι εγώ είμαι μέρος της ελίτ».Και συνέχισε, ειρωνευόμενος: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Έχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. Έχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτά τα χρόνια, παρά τις ανάποδες προβλέψεις και προσδοκίες σας, πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να σταθεί ξανά η πατρίδα στα πόδια της. Να βγει από το χάος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Να πετύχει λύση για το ζήτημα του χρέους. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες -όχι όλες ακόμα- συνέπειες στους πλέον αδύναμους. Πετύχαμε, μετά από πολύ κόπο και τεράστιες θυσίες του λαού μας, να βγάλουμε τελικά τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια νέα οικονομική πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές, αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους, που φέρατε εσείς. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο που έρχεται, το επίδομα στέγασης που βοηθά τα νέα ζευγάρια και τους νέους που μέχρι τα 30 έτη ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο και που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα. Και την Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όλων. Με μέτρα που θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα, όπως:

– Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%

– Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.

– Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

– Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Και από την επόμενη χρονιά:

– Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000

– Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

– Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

– Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

– Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

– Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

«Μας λέτε ότι αυτά είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε τον Σεπτέμβρη για όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Τα ίδια και τώρα. Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούνε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και παρατήρησε πως ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, για τον οποίο σημείωσε ότι “ήταν ειλικρινής”.

“Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται”, είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: “Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου. Γιατί όταν βάζετε 5 ευρώ για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Αρα ελαφρύνετε τους λίγους. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο”.

“Κύριε Μητσοτάκη, εσείς είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, με την Ελλάδα ελίτ. Εμείς με την Ελλάδα των πολλών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Ομως το πιο κρίσιμο είναι τι θα απαντήσει ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ηχηρό και ισχυρό και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα. Κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή”, είπε και συνέχισε: ”

Εμείς θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε, με αξιοπρέπεια, με ταπεινότητα, με προσήλωση στο έργο μας, με επιχειρήματα, με σκληρή δουλειά και με σκληρή προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία. Στον ελληνικό λαός. Στους πολλούς και μόνο στους πολλούς κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

(Το άρθρο θα ανανεωθεί σταδιακά, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά σημεία των ομιλιών των δυο ανδρών).

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.