Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ το πρόγραμμα ένταξης στο ΓΑΙΑ είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν έως 31-12-2023, και σε περίπτωση μη καταβολής τριών ρυθμισμένων δόσεων, ο αγρότης απεντάσσεται μόνο από το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και όχι από το πρόγραμμα ΓΑΙΑ, εντούτοις, υπάρχουν αναφορές και διαμαρτυρίες αγροτών, που αναφέρουν ότι έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους που αφορούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που γεννήθηκαν εντός του 2024.
Περαιτέρω, αναφέρουν ότι όταν προσέρχονται οι αγρότες στον πάροχο, ώστε να τακτοποιήσουν – ρυθμίσουν τις οφειλές του 2024 προς την ΔΕΗ, λαμβάνουν την ενημέρωση ότι έχουν απωλέσει την ένταξη του προγράμματος ΓΑΙΑ, η οποία δεν δύναται να επανέλθει.
«Πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών, κατά τρόπο ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα ΓΑΙΑ να εκπληρώνει τους σκοπούς μακροχρόνια για τους οποίους υλοποιήθηκε», αναφέρουν οι βουλευτές με επικεφαλής τον Βασίλη Κόκκαλη και ζητούν:
-η συνέχιση της ένταξης στο πρόγραμμα να μην εξαρτάται από τις τυχόν οφειλές, πόσω μάλλον όταν αυτές δημιουργούνται στο τρέχον έτος,
-οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπάγονται σε υποχρεωτική εκ μέρους του παρόχου ρύθμιση ή εξόφληση και
-να ενταχθούν εκ νέου οι αγρότες στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ των οποίων οι συμβάσεις με τον πάροχο καταγγέλθηκαν εξαιτίας τρεχουσών οφειλών έτους 2024.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ξεκινά άμεσα η καλλιεργητική περίοδος, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του αγροτικού ρεύματος θα επηρεάσει την αγροτική παραγωγή και υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα ΓΑΙΑ αφορά σε μια πολιτική πρόβλεψη που αποσκοπεί στην μακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτών και στην μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΑΠΕΜΠΕ – Φωτο:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Απριλίου
- Συνέβη σε σπίτι…Νερό τρέχει από ηλεκτρικό πίνακα! ΒΙΝΤΕΟ
- Ξένος ζήτησε από Έλληνα να του πει μια φράση στα ελληνικά και δείτε τι είπε! vid
- ΝΑΤΟ VS Πούτιν: Ένα ΒΙΝΤΕΟ που εξηγεί πολλά
- Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή ίσως ξεκαθαρίσει τα πράγματα και στην Ουκρανία
- Ιρανικός στρατός: Τα πλοία του Ιράκ εξαιρούνται από τους περιορισμούς και μπορούν να περνούν ελεύθερα από το Ορμούζ
- «Γιατί άλλαξε τόσο πολύ;»: Σε σοκ τα στελέχη του MAGA, βλέπουν έναν «άλλο» Τραμπ
- Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει την συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου
- Κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα επισκεφθούν το Κίεβο μέσα στον Απρίλιο
- Στον «χορό» των ρίχτερ παραμένει η Ήπειρος









