• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΒΟΜΒΑ: Η επιστολή που «καίει» πρωην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο (ΦΩΤΟ)

ΒΟΜΒΑ: Η επιστολή που «καίει» πρωην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο (ΦΩΤΟ)

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στη θάλασσα του Πόρου,

που στοίχισε τη ζωή σε 3 άτομα και έρισε στο «σκοτάδι» το νησί, συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν στο φως.

Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, το ελικοδρόμιο του Γαλατά, από το οποίο απογειώθηκε για τελευταία φορά το πολιτικό ελικόπτερο, λειτουργεί χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες. Σύμφωνα με τους κατοίκους μάλιστα, το…«ελικοδρόμιο», αποτελείται από μια αλάνα η οποία δεν έχει καν περίφραξη.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε τον απαραίτητο φωτισμό αλλά ούτε και σήμανση, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα υψηλής τάσης καλώδια, με τα οποία και συγκρούστηκε το μοιραίο ελικόπτερο. Τα συγκεκριμένα καλώδια μάλιστα, που μεταφέρουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το νησί, βρίσκονται σε ύψος 80-90 μέτρων από τη θάλασσα, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για πτήσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής υποστήριξε ότι ο χώρος του ελικοδρομίου δεν ήταν ασφαλής ούτε για την προσγείωση ούτε για την απογείωση.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο!

Πριν από 15 μήνες, τον Μάη του 2018, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων είχε προειδοποιήσει το υπουργείο Μεταφορών της προηγούμενης κυβέρνησης για πιθανό ατύχημα στο ελικοδρόμιο του Γαλατά.

Όπως διαβάζουμε στο iefimerida, η ΕΔΑΑΠ στην τότε επιστολή της στις 11 Μαΐου 2018 αναφερόταν ξεκάθαρα ότι τα καλώδια στο οικόπεδο μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ ζητούσε να μπει σήμανση στα καλώδια που τελικά έριξαν το ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά.

«Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (πρόσκρουση ελικοπτέρου) τόσο στη διαδικασία προσγείωσης όσο και μετά την απογείωση, ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες την περιοχή», έγραφε χαρακτηριστικά η προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στις 11/5/2018 – 15 μήνες πριν πέσει το ελικόπτερο– ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) Αθανάσιος Μπίνης, στον ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως προκύπτει από την επιστολή -την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με αφορμή το δυστύχημα με το ελικόπτερο- ο κύριος Μπίνης είχε επικοινωνήσει αρχικά με τον διευθυντή διεύθυνσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να του επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς σήμανση, που βρίσκονται πάνω από το πεδίο προσγείωσης, προκειμένου να μη δημιουργηθούν στο μέλλον δυσχερείς καταστάσεις.

Δείτε την επιστολή παρακάτω:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/eggrafa.jpg
Πηγή: iefimerida.gr

Η επιστολή της ΕΔΑΑΠ, που είχε κοινοποιηθεί στους προέδρους των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, στο διοικητή της ΥΠΑ και στο ΥΠΟΜΕ, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα προϋπήρχε και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.

Μάλιστα, είχε παρακαλέσει, στο πλαίσιο προαγωγής της ασφάλειας των πτήσεων, να εξεταστεί «η δυνατότητα σήμανσης των εν λόγω καλωδίων (τοποθέτηση σφαιρικών ανακλαστικών σημαντήρων κ.λπ.)». Ο αρμόδιος υπουργός ωστόσο, το αγνόησε και έτσι φτάσαμε στο μοιραίο ατύχημα.

(φώτο: Eurokinissi)  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •