• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Την επόμενη βδομάδα αν θέλετε μπορείτε να υποβάλετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Την επόμενη βδομάδα αν θέλετε μπορείτε να υποβάλετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης»

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του, με έμφαση στο ζήτημα του Μακεδονικού και των σχετικών αναφορών του κ. Μητσοτάκη.

 

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα, να καταθέσει πρόταση μομφής, προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις του, εφόσον πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μακεδονικού, ξέρετε πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος που μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα μπορείτε αν θέλετε και πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών, να καταθέσετε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να παρερμηνεύσει και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα «για να στοιχειοθετήσετε ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί με βάση τη λογική». «Θεμιτή επιλογή σας να κάνετε μια δεξιά στροφή, να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, αλλά μην προσπαθείτε να διαστρέψετε την πραγματικότητα», του είπε, για να προσθέσει: «Ό,τι συμφωνία και να φέρναμε, είχατε πάρει μια απόφαση. Που σε κάποιες συνεντεύξεις σας την είπατε καθαρά, και όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό λέτε την πραγματικότητα πίσω από τα μικρόφωνα, ότι δεν διαφωνείτε με το όνομα Μακεδονία ούτε επί τη ουσίας με τη συμφωνία καθαυτή, αλλά ότι δεν θέλετε να δείτε να διασπάτε το κόμμα σας χάριν ενδυνάμωσης του κόμματος του κ. Καμμένου. Έχουν γραφτεί αυτά και έχουν ειπωθεί από πολύ επίσημα χείλη».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση της συμφωνίας, επιμένοντας στον όρο έθνος και εθνικότητας, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα σε ethnicity και nationality που αναγράφεται στη συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας του καταλόγισε ότι θα έβρισκε οποιαδήποτε δικαιολογία για να στηρίξει την αντίθεση του στη συμφωνία. Είπε ως προς αυτό πως λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος έβαζε ως πήχη και όριο η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί αν δεν προχωρήσει και ολοκληρωθεί πλήρως η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. «Όταν ανακάλυψε ότι αυτό το πετύχαμε, τότε βρήκε άλλη δικαιολογία να αντιταχθεί σε αυτή τη συμφωνία».

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοιεί μια «φτηνή δικαιολογία», γιατί, όπως ειπε, η συμφωνία μιλά για nationality και όχι ethnicity, ενώ η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977, παραπέμποντας στο απόσπασμα των δηλώσεων Αβέρωφ που είχε διαβάσει κατά τη δευτερολογία του.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μεγαλύτερο ατόπημα που διέπραξε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήταν ότι επιχείρησε να διχάσει τους Έλληνες, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του ως προδότες, αλλά αυτό που εκφώνησε χωρίς την ευθιξία να το πάρει πίσω, ότι “εμείς κάναμε συναλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους και πουλήσαμε τη Μακεδονία για να κερδίσουμε τις συντάξεις”». Σχολίασε ότι και σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης “αντιγράφει”, παραπέμποντας σε πρωτοσέλιδο των “Νέων” στις 14-15 Απριλίου με τίτλο: “Δώρο οι συντάξεις αν λυθεί το Σκοπιανό. Η υπόσχεση του Βερολίνου στον Τσίπρα”». Σχολίασε ότι «τη γραμμή σάς τη δίνει φίλος εφοπλιστής και επιχειρηματίας από την εφημερίδα του» και πως «αυτή είναι η γραμμή του κ. Μητσοτάκη, γραμμή ανατροφοδοτούμενη και μασημένη τροφή που έρχεται απευθείας από τους φίλους επιχειρηματίες που κατέχουν τα ΜΜΕ».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αναφορές για το “παλιό και το νέο”. «Κάνατε μια προσπάθεια να αναφερθείτε στο παλιό και το καινούριο και πιάσατε στο στόμα σας στελέχη με μεγάλη ιστορική διαδρομή στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Σημείωσε ότι σε αυτόν τον χώρο, της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν άνθρωποι έντιμοι και αγωνιστές που πάλεψαν για μια καλύτερη Ελλάδα, «δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε σε μια χρεοκοπημένη ηγεσία που οδήγησε εκεί που οδήγησε αυτό το κόμμα». Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι «εμείς τους απλούς έντιμους αγωνιστές, όχι απλά θα τους εντάξουμε στους δικούς μας αγώνες και στις δικές μας τάξεις, αλλά θα βρεθούμε δίπλα-δίπλα, όπως δίπλα μας βρίσκεται στις τάξεις μας και στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι “»το παλιό και το νέο δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής του καθενός μας» και πως «υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν σε κόμματα μέσα από κοινωνικές διεργασίας, αγώνες, διεκδικήσεις και άλλοι που βρέθηκαν ως κληρονόμοι με τις χορηγίες άλλων πολυεθνικών ομίλων». «Αυτό είναι το παλιό και αυτό είναι το καινούριο», τόνισε.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά την εκτύπωση του περιοδικού Politico με τη φράση που αποδίδεται σε εισαγωγικά στον κ. Μητσοτάκη και επί της οποίας είχε προηγηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο.

Για το θέμα της ΔΕΠΑ και της ΒΦΛ (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων- νυν ELFΕ), σχολίασε ότι δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση που εφαρμόζεται η λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστάγατε, τώρα μας ζητάτε και το βόδι”. «Τα χρέη αυτής της εταιρείας δημιουργήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων. Ο κ. Κιτσάκος ελέγχεται και καλά θα κάνει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τα χρέη αυτά ανέρχονταν στα 90 εκατ. και ανέβηκαν στα 115, αλλά τα χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών σας». Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως στην περίπτωση Μαρινόπουλου, «εμείς λειτουργούμε με μοναδικό γνώμονα τις θέσεις εργασίας, για να σωθεί η επιχείρηση».

Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, αναρωτήθηκε γιατί το αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης με τέτοια επιμονή. «Κάνατε 2 ανακεφαλαιοποιήσεις και πολύ πιο βαριές. Σας συνιστώ στο θέμα αυτό καλό είναι όταν μιλάμε να είμαστε πιο προσεκτικοί, γιατί στην προσπάθεια να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες, δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά όλους μας».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •