• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Τριγμοί» στην κυβέρνηση! «Όχι» στο νομοσχέδιο Τσιάρα από Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη

«Τριγμοί» στην κυβέρνηση! «Όχι» στο νομοσχέδιο Τσιάρα από Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη

«Πυρά» από όλη την αντιπολίτευση - Θα μιλήσει και η Όλγα Κεφαλογιάννη

Σταθερή στις απόψεις που εξέφρασε προ ημερών για το νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας έμεινε η βουλευτής Επικρατείας και πρώην Υπ. Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Σε τοποθέτησή της πριν από ελάχιστα λεπτά έκανε γνωστό ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τόσο της ίδιας όσο και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Σε τελευταία ανάλυση ηθικό κ.υπουργέ. Δεν μπορεί ένας νόμος να ορίζει το συμφέρον του παιδιού καθοδηγώντας τον δικαστή. Υπάρχει ο κίνδυνος να συντηρείται μια μακρόχρονη αντιδικία. Ζητώ να προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης ρύθμισης για περιπτώσεις διαζυγίων με παιδί. Ο κακοποιητικός γονέας θα βρίσκει αφορμές να παρεμβαίνει να συνεχίζει την κακοποιητική του συμπεριφορά

Αν νομίζετε πως όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση και υπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν απορείτε γιατί όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς που εκλήθησαν να συναισφέρουν, δηλαδή η παιδοψυχιατρική εταιρεία, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής, τα πανεπιστήμια, η Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων έκαναν τις ίδιες επισημάνσεις που ανέφερα αναλυτικά;

Kαι αυτοί κάνουν αντιπολίτευση; Και στο τέλος τέλος η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κάνει αντιπολίτευση που συμφωνεί με όλες τις τροπολογίες που έχουμε υποβάλλει;

Πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το «εξίσου», το «1/3» και το «οριστική», εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Δείτε την τοποθέτηση της κα Γιαννάκου:

Ακολούθησε η τοποθέτηση της βουλευτής της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Δεν προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού με το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό έχει γραφεί σαν να απευθύνεται στον έναν γονέα, αυτόν που δεν διαμένει με το παιδί!

Θα αυξήσει τις προστιβές των γονέων και θα βρεθεί σε αδιέξοδο η ίδια η καθημερινότητα του παιδιού.

Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργήσει η από κοινού και η εξίσου γονική μέριμνα. Με τον όρο “εξίσου” ανοίγει ο δρόμος με την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των παιδιών! Ένα βρέφος θα αντιμετωπίζεται εξίσου με έναν 15χρονο. Η σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού αναφέρει ρητώς ότι το συμφέρον του παιδιού δεν έχει στεγανά και εξιδεικεύεται σε κάθε περίπτωση. Δεν λήφθηκε υπόψιν προφανώς.

Δεν γίνεται ο νομοθέτης να υποκαθιστά τον δικαστή. Προσδίδεται εσφαλμένα στο δικαίωμα του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί τον χαρακτήρα της υποχρέωσης. Η επικοινωνία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από τον νόμο δεν μπορεί να ασκείται εξαναγκαστικά.

Το παιδί θα παραμείνει εκτεθειμένο στη γονική μέριμνα ενός κακοποιητικού γονέα για χρόνια. Δεν μπορεί λοιπόν να επικαλούμαστε κατά το δοκούν τις πρακτικές άλλων χωρών. Δεν είναι λοιπόν μεταρρύθμιση η αποσπασματική υιοθέτηση πρακτικών του εξωτερικού και δεν νοείται η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου με γονεοκεντρικά κριτήρια».

Το νομοσχέδιο αντί να ενώνει διχάζει. Αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια».

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: «Εξυπηρετείτε συμφέροντα»

«Το νομοσχέδιο εμφορείται από μια κυνική, ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά.
Έρχεται να εκμεταλλευτεί τα γονεϊκά συναισθήματα κάποιων πατεράδων, μη λέγοντάς τους και την πλήρη αλήθεια», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι το καθεστώς προστασίας της οικογένειας και των παιδιών μπορεί να χρειάζεται βελτιώσεις, «σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων των παιδιών», όπως είπε.

Όπως κατήγγειλε, στο επίκεντρο των νέων διατάξεων είναι ο γονέας, τα «ιδιοκτησιακού τύπου» δικαιώματά του στο παιδί και ενώ τα δικαιώματα του γονιού δεν θα κρίνονται ad hoc, κατά περίπτωση, αλλά οριζόντια, εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση.

«Αυτή είναι μια κραυγαλέα παρανομία, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με την “Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί ο νομοθέτης να καθιερώνει 50/50 ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Ούτε υποχρεωτικούς χρόνους επικοινωνίας, χωρίς να εξετάσει για ποιους γονείς πρόκειται και τί ανάγκες έχει το παιδί. Αυτά δεν γίνονται σε καμιά χώρα, δεν υπάρχει σε κανένα δίκαιο», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι φορείς κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν ακούει τίποτα. Επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία και θεσπίζει τον “κακό γονέα” του διαβάσματος, των υποχρεώσεων και τον “καλό γονέα” των διακοπών, δίνοντας υποχρεωτικά το 1/3 της επικοινωνίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση, έχουμε αντιληφθεί, ότι δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Το χειρότερο είναι ότι τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να προωθήσει τα όποια συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου και μάλιστα εις βάρος των παιδιών».

Θυμίζουμε πως νωρίτερα απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το ΜέΡΑ25.