• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το μυστικό της επιτυχίας της νέας κυβέρνησης: Γιατί μπορεί να ΠΕΤΥΧΕΙ, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μυστικό της επιτυχίας της νέας κυβέρνησης: Γιατί μπορεί να ΠΕΤΥΧΕΙ, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Που βρίσκεται το μυστικό που σύμφωνα με πολλούς θα οδηγήσει σε επιτυχία και επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης;

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Αν και η σύνθεση της κατηγορήθηκε ως ένα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα από τους αριστερόστροφους στη χώρα μας, η αλήθεια είναι πως είναι ένα πρωθυπουργικο-κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα, η χώρα κυβερνιόνταν από τους υπουργούς οι οποίοι μεταξύ τους είχαν επαφή, ωστόσο πολλές φορές μπλέκονταν τα πράγματα όταν υπήρχε ανάγκη συν-αρμοδιότητας, δηλαδή όταν χρειάζεται πάνω από δυο υπουργεία να υπογράψουν για κάτι, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό.

Αυτό ο Κ.Μητσοτάκης το αλλάζει.

Τι σημαίνει αυτό: Πλέον όλα είναι πρωθυπουργικό-κεντρικά. Υπάρχει επίσης ένας διαρκές ηλεκτρονικός έλεγχος και υπάρχουν και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Οι υπουργοί λαμβάνουν τμήματα ενός συγκεκριμένου προγράμματος και καλούνται με τη βοήθεια των υφυπουργών να τα υλοποιήσουν ΕΝΤΟΣ προθεσμίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο: «Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους» είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ».

Αυτό το σύστημα, μπορεί να ξεπερνά εμπόδια που δημιουργούσαν οι προηγούμενες μορφές διακυβέρνησης, στα οποία αν για παράδειγμα πάρουμε την περίπτωση δυο υπουργεία να πρέπει να υπογράψουν σε κάτι από κοινού, όπως το Ελληνικό, μέχρι να συνυπογράψουν και οι δυο υπουργοί, μπορεί να περνούσαν και μήνες. Με το «νέο» σύστημα, ο κάθε ένας θα κάνει τη δουλειά του χωρίς να υπάρχουν τέτοιου είδους εμπόδια και ανώφελες καθυστερήσεις.

Το σύστημα «ΜΑΖΙ»:

Το καινοτόμο πληροφοριακό αυτό σύστημα, αποτελεί μία μέθοδο που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της Κυβέρνησης συνολικά», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη, ο σκοπός του μηχανισμού είναι η συστηματική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και η έγκαιρη παρέμβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του.

Τι κάνει το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Προγράμματος:

Τροφοδοτείται με όλα τα έργα / ενέργειες, που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση με τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις.

Προσδορίζει τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρμόδιους φορείς.

Ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης με βάση τον προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

▪ Περιλαμβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος.

▪ Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος με προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας.

Το σύστημα αυτό διαρκώς παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος και όταν κάτι καθυστερεί ή δεν πηγαίνει όπως θα έπρεπε, χτυπάει «καμπανάκι», το πρόβλημα λύνεται και κατόπιν όλα προχωρούν βάσει προγράμματος. Αυτός είναι ένας έλεγχος που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Αναμφιβόλως επομένως, το μυστικό της επιτυχίας, φαίνεται πως κρύβεται αφενός μεν στην επιλογή των προσώπων που έκανε ο Κ.Μητσοτάκης, αφετέρου δε, στη δομή της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν; Δείτε το παρακάτω βίντεο, μέχρι το 12:40.


(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •