Την Παρασκευή ενημερώνει τη Βουλή ο Τσίπρας – Ετοιμάζουν την πρόταση μομφής στη ΝΔ

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου ήδη από το πρωί, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για την συμφωνία στο Σκοπιανό.

Στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής, 15 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώπιον της οποίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για την Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Το σχετικό αίτημα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ανακοίνωση ή δήλωση του πρωθυπουργού, ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

 

Σε θέση μάχης η ΝΔ 

Όπως ενημερωθήκατε και νωρίτερα από το el.gr, στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να πιέζουν το Μαξίμου για την δημοσίευση του κειμένου της εν λόγω συμφωνίας που εκχωρεί το όνομα “Μακεδονία”, ενώ παράλληλα στην Πειραιώς καλούν τον Τσίπρα να μην τολμήσει να υπογράψει τίποτα πριν έρθει στη Βουλή η συμφωνία.

Μάλιστα πληροφορίες από την γαλάζια παράταξη συνηγορούν πως ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές για την πρόταση μομφής που ενδεχομένως κατατεθεί στην Βουλή την Παρασκευή, μαζί με την σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Θεωρείται επίσης ως αρκετά πιθανό το σενάριο στο Μαξίμου να ζητήσουν το γρηγορότερο δυνατόν, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, να ψηφιστεί από τη Βουλή η περιβόητη συμφωνία.

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις», τόνισε πριν από λίγη ώρα η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, προαναγγέλλοντας την χρησιμοποίηση από τη ΝΔ του ισχυρότερου όπλου της, δηλαδή της πρότασης μομφής.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu