• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Τι θα γίνει για πρώτη φορά στις ερχόμενες Ευρωεκλογές; Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι θα γίνει για πρώτη φορά στις ερχόμενες Ευρωεκλογές; Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις ερχόμενες ευρωεκλογές, θα κληθούν στις κάλπες για πρώτη φορά οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους!
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Η αιτιολογία, είναι πως από μικροί πρέπει οι νέοι στη χώρα μας να συμμετέχουν στα κοινά και να είναι υπεύθυνοι πολίτες. Για πρώτη φορά λοιπόν θα έχουν το δικαίωμα οι 17χρονοι να ψηφίσουν, αρχικά στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές και αργότερα, στις εθνικές εκλογές!

Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές! Τι ξέρει ένας νέος 17 χρονών από την πολιτική, ώστε να καλείται να ψηφίζει;

Αφενός μεν δεν έχει (κατά πάσα πιθανότητα) δουλέψει ποτέ στη ζωή του, αφετέρου δε όπως διάφορες μελέτες παγκόσμια έχουν δείξει αλλά και όπως η ίδια η λογική λέει, δεν έχουν την ωριμότητα να ψηφίσει.

Θα πει κανείς, και οι μεγαλύτεροι την έχουν; Δυστυχώς θα έχει δίκιο, ωστόσο ένας νέος 17 ετών, ο οποίος θα βρεθεί στην κάλπη έχοντας δεχθεί την αριστερή κατήχηση μέσα από το σχολείο του, το πιο πιθανό είναι
να ψηφίσει αριστερά
! Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως αυτός είναι ο κανόνας.

Θα πει πάλι κανείς, τι αλλάζει στη διαφορά ενός έτους; Είναι λογικό να ψηφίζουν οι 18χρονοι και όχι οι 17ρηδες; Σίγουρα δεν είναι συνετή ούτε η ψήφος στα 18, αφού και τότε ισχύουν τα παραπάνω, αλλά η θεσμοθέτηση της ψήφου στα 17 σίγουρα είναι μια ακόμη πιο εσφαλμένη επιλογή.

Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) η ηλικία, αλλά η νοοτροπία, αφού υπάρχουν ακόμη και μεσήλικες για παράδειγμα, που επιλέγουν αριστερά, το καλύτερο θα ήταν όπως έχει πει πολλάκις ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βγάζουν τα δικά τους χρήματα. Αυτό γινόταν και στην αρχαία Αθήνα. Ας επιστρέψουμε στο θέμα των νεαρών ψηφοφόρων όμως.

Πως μπορεί ένας 17χρονος να ψηφίσει δεξιά; Μέσα στα σχολεία οι δεξιές ιδέες, ο πατριωτισμός και οι παλιές αξίες θεωρούνται ξεπερασμένες και πολλές φορές αποτελούν αιτία στοχοποίησης όσων τις ακολουθούν.

Οι καθηγητές «λιβανίζουν» την αριστερά συνεχώς εντός και εκτός αίθουσας. Οι διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στα σχολεία υποκινούνται πολλές φορές από αριστερές οργανώσεις. Πως λοιπόν καλείται ο 17χρονος να αποφασίσει για τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας; Και αυτό ΑΝ πάει να ψηφίσει, και δεν προτιμήσει να βγει βόλτα για καφέ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη εκδήλωση για την «Προοδευτική Συμμαχία» είπε αναφερόμενος στους νέαρούς μελλοντικούς ψηφοφόρους: «Τώρα μιλάτε εσείς. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας. Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας. Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και εκείνος πρόσφατα το δικό του «κάλεσμα», λέγοντας: «Τους καλώ να μην αφήνουν, πλέον, σε άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς. Το λέω ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, να μην τραγουδήσουν ξανά τους στίχους ενός καλλιτέχνη της δικής μας γενιάς: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα». Μην αφήσετε ποτέ να γίνει κάτι για εσάς χωρίς εσάς».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ψήφος σε τόσο νεαρή ηλικία θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ελπίζει πως όλους τους νεαρούς τους έχει «σίγουρους», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει το ποσοστό του.

Να θυμίσουμε πως στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, στις 21-7-16 υπερψηφίστηκε το άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 με 180 Ναι, 81 Οχι και 20 Παρών. Υπενθυμίζεται πως αρκούσε η πλειοψηφία (151) για να έχουν δικαίωμα να πάνε στην κάλπη οι 17άρηδες στις προσεχείς εκλογές και όχι αυξημένη πλειοψηφία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει αναφερόμενος στην ψήφο στους 17αρηδες πως αυτό αποτελεί «κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κοροϊδεύει τους 17αρηδες. Μάλιστα για το επίμαχο θέμα της ψήφου στα 17, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τονίσει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει με επιπλέον δικαιώματα τους ανήλικους, είναι διατεθειμένος να τους φορτώσει και τις υποχρεώσεις ενός ενήλικα;

Αναγκαστικά λοιπόν, οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, θα πρέπει να δουν πως μπορούν να αποκομίσουν την ψήφο των περίπου 130.000 νέων 17 ετών που θα κληθούν για πρώτη φορά στις κάλπες.

Πλην αυτών, επιπλέον 400.000 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Αυτοί είναι οι νέοι ηλικίας 18 έως 21 ετών, που επίσης θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, καθώς στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ηλικιακό γκρουπ 17-21 ετών ανέρχεται σε 528.996 ή σε 5,33% του εκλογικού σώματος.

(φώτο: Eurokinissi)

  • 67
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...