Τι είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δ.Παπαδημούλης για την αξιοποίηση των κονδυλίων (Βίντεο)

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη

Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Όσα μας παρουσίασε ο κος Χαρίτσης, νομίζω ότι περιγράφουν μια ιστορία επιτυχίας, στην οποία συμβάλαμε ιδιαίτερα ως ΕΚ, μαζί και με την Κομισιόν και μαζί και με τις ελληνικές αρχές. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το φθινόπωρο του 2015, μετά από πρόταση της Κομισιόν και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ποσοστό της τάξης του 90%, αποφασίσαμε την αλλαγή με τον κανονισμό 1839 του 2015, μια “εξαιρετική” ρύθμιση – κατ’ εξαίρεση δηλαδή για την Ελλάδα.

Και τώρα, βλέπουμε ότι οι καρποί αυτής της ρύθμισης λειτούργησαν πολύ θετικά και για την Ελλάδα και για τις πολιτικές συνοχής και για την προώθηση της ιδέας ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα απέναντι στους ακροδεξιούς λαϊκιστές που ισχυρίζονται ότι πρέπει να διαλυθεί η ΕΕ και να καταργηθεί η πολιτική συνοχής.

Και αυτή η αλλαγή δεν επιβάρυνε ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το αποτέλεσμα ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο. Έγινε απλώς μια πιο εμπροσθοβαρής ρύθμιση για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Θεωρώ, ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται αυτή η αξιολόγηση, είναι η έκθεση Αριμόν, την οποία τις προηγούμενες μέρες εγκρίναμε με 36 υπέρ, έναντι μόλις 2 που δεν ψήφισαν θετικά – δηλαδή το σύνολο σχεδόν στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής.

Κε Χαρίτση, θα πρέπει να λογαριάζετε το ΕΚ και ιδιαίτερα αυτή την Επιτροπή, ως σταθερό σύμμαχο και υποστηρικτή των προσπαθειών για ισχυροποίηση των πολιτικών συνοχής και για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας, η Ελλάδα να προχωρήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστεί ποτέ η Ελλάδα να έχει, είτε μνημόνια, είτε εξαιρετικές ρυθμίσεις όπως ο κανονισμός 1839.

Και μια αναφορά στον κο Βαν Μίλτενμπεργκ -είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός θα αναφέρει πολύ περισσότερα: Πριν 3 χρόνια, οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα βρισκόντουσαν στο 0,6%. Το Κτηματολόγιο, το “land register”, ήταν μια υπόθεση σχεδόν στο μηδέν. Τώρα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, βρίσκεται στο 30% και σύμφωνα με την Κομισιόν, θα ολοκληρωθεί το 2021.

Επομένως, ο στόχος της χώρας μου και των αρχών της, είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να γίνει μια χώρα ισχυρή διοίκηση, πιο φιλική στις επενδύσεις, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτουμε την επιστροφή στο παλιό μοντέλο που γεννούσε προβλήματα και χρέη, με πολύ πελατειακό κράτος, πολλή φοροδιαφυγή, πολλή διαφθορά, και θέλουμε η Ελλάδα να αξιοποιήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σας παραπέμπω στην πολύ πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και στην ομιλία του κυρίου Γκουρία, που λέει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα δομικών μεταρρυθμίσεων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά νομίζω ότι όλοι μας εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, που συμβάλλαμε σε αυτό, θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει, και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Ευχαριστώ!

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu