• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα γίνει το «όνειρο» πραγματικότητα; Είμαστε πιο κοντά από ποτέ

Θα γίνει το «όνειρο» πραγματικότητα; Είμαστε πιο κοντά από ποτέ

Εκείνο που φαινότανε απίθανο...μπορεί να γίνει πιθανό!

Παρά τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή μέρα δρομολόγησε εξελίξεις που κάνουν τουλάχιστον ορατό το ενδεχόμενο, το περιβόητο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να συγκεντρώσει την ποθούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε ανανεωμένο το σχετικό κείμενο των τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα, σε συνέχεια της συζήτησης στη διακομματική επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι την Δευτέρα. Στο εν λόγω κείμενο ο υπουργός Εσωτερικών, έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστεί συγκεκριμένο όριο ετών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (30 έτη) και να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, με τα νέα δεδομένα, η επιστολική ψήφος (την οποία ζητά το ΚΙΝΑΛ και απορρίπτει το ΚΚΕ), θα ισχύει μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν, ενώ προτείνεται και η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στην επιστολή του:

Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο). Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείες και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν.

Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Πλέον το ΚΚΕ φαίνεται να συμφωνεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν αφήνει πίσω του την σκληρή του στάση όσον αφορά την προσμέτρηση της ψήφου των Έλληνων του εξωτερικού στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακόμη είναι νωρίς για να βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα, αλλά είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει…το λογικό: Όλοι οι Έλληνες βουλευτές να συμφωνήσουν για να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού, το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο τους.

(φώτο: Eurokinissi)