• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το επόμενο βήμα της «Συμφωνίας της αλήθειας»: Η μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ που έρχεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Το επόμενο βήμα της «Συμφωνίας της αλήθειας»: Η μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ που έρχεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει, μέσα στο φθινόπωρο, το εκλογικό σύστημα.

Πως θα είναι όμως το νέο; Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένα σύστημα καινοτόμο, που θα σέβεται την αναλογικότητα της ψήφου μεν, ωστόσο θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις δε.

Με αυτές τις λέξεις αναφέρεται στο νέο εκλογικό σύστημα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Το μπόνους που θα δίνεται στο πρώτο κόμμα θα είναι ανάλογο της εκλογικής του δύναμης, ενώ η αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% (που ισχύει σήμερα) σε 4% ή 5% θα αποτρέπει τη δημιουργία ευκαιριακών κομμάτων μίας χρήσης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται στη Βουλή το φθινόπωρο, περιλαμβάνεται πλήθος αλλαγών, που σκοπό έχουν τη διαμόρφωση ενός σταθερού πολιτικού και κοινοβουλευτικού τοπίου, αυξάνοντας το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Το νέο σύστημα, δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, αλλά ο αριθμός θα εξαρτάται από τα εκλογικά ποσοστά.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, ώστε να μπορούν τα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, προσωπικότητες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που επιτρέπει την εκλογή τους από την εκλογική τους βάση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται οι παραπάνω προτάσεις να υπερψηφιστούν και από το ΚΙΝΑΛ, με σκοπό να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, πως κατά την συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Α. Τσίπρα, με μια ενέργειά της, βοήθησε ουσιαστικά την επόμενη. Αυτό που έκανε, ήταν να συμπεριλάβει στις προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος αυτούσια την παράγραφο που προβλέπει ότι νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους.

Ναι μεν, η εν λόγω διάταξη (άρθρο 54,1) κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα Βουλή, ΑΛΛΑ το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από την σημερινή Βουλή, που είναι και η αναθεωρητική.

Αυτό σημαίνει πως αν υπάρξει πλειοψηφία 180 ψήφων και άνω, η οποία θα αποφασίσει ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Με τη μορφή που έχει σήμερα η Βουλή, ένα τέτοιο περιεχόμενο και μια δέσμευση του άρθρου 54 του Συντάγματος μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 180 ψήφους. Υπάρχει ωστόσο μια προϋπόθεση, το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με πλειοψηφία των 180 (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝΑΛ= 180) ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω απλής αναλογικής εκμηδενίζεται.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •