• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τέλος σε θρήσκευμα και ιθαγένεια από τα σχολεία: Τι λένε οι Έλληνες- Γνωρίζουν ποιος πήρε την απόφαση; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέλος σε θρήσκευμα και ιθαγένεια από τα σχολεία: Τι λένε οι Έλληνες- Γνωρίζουν ποιος πήρε την απόφαση; (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες μόνο ώρες έχουν περάσει, από την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, πως θα συμμορφωθεί με την εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Όπως ήταν λογικό, αυτή η εξέλιξη – αν και αναμενόμενη– προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις. Ας ξεκινήσουμε με αυτούς που χάρηκαν! Μια μερίδα Ελλήνων πολιτών, κυρίως οι αριστερόστροφοι, είπαν πως επιτέλους κάναμε και εμείς ένα βήμα μπρος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, γνωστός για τις απόψεις του επί του θέματος είπε αναφερόμενος στην Νίκη Κεραμέως: «Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας».

Και συνέχισε: «Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Προέρχονται από τους ίδιους σκοταδιστικούς, παρεκκλησιαστικούς και εθνικιστικούς κύκλους, με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού, από τις ταυτότητες παλαιότερα, μέχρι τη μάχη εναντίον μου για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, την αντίδραση κατά της εφαρμοζόμενης και τιμώμενης σήμερα “προδοτικής” συμφωνίας των Πρεσπών και τη λυσσώδη εναντίωση σε κάθε βήμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας».

Ο κ. Φίλης επισημαίνει ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η κυρία Κεραμέως «μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράστασή μας απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχονται από τους σκοταδιστικούς κύκλους, στο βαθμό που επιμείνουν στη θέση τους. Αντίθετα, αν υποχωρήσουν ή προσπαθήσουν να τους εξευμενίσουν σε άλλους τομείς (μάθημα Ιστορίας, “ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία”, εκκλησιαστική περιουσία κλπ), όπως, δυστυχώς, έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι».

«Ο αγώνας για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει, με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την εκκλησία με την εκπαίδευση συνεχίζεται και κάθε μικρή και μεγάλη νίκη προς αυτή την κατεύθυνση έχει τη σημασία της», τονίζει ο κ. Φίλης.

Η δεύτερη κατηγορία, που αφορά και τους περισσότερους πολίτες, περιλαμβάνει όσους δυσαρεστήθηκαν ή ακόμη και οργίστηκαν.

Έχουν άδικο; Εννοείται πως όχι, ωστόσο η οργή τους κατά της ΝΔ δεν είναι δικαιολογημένη. Αυτό μπορεί να «ξινίζει», αλλά είναι η αλήθεια, αφού ουσιαστικά εξαναγκάστηκε το Υπουργείο Παιδείας να δεχθεί να εφαρμόσει την οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να το τονίσουμε το εξής. Το ρήμα εξαναγκάστηκε δεν κρύβει κάποιο επικοινωνιακό κομματικό τέχνασμα, αλλά αποδίδει την αλήθεια. Οι Ανεξάρτητες Αρχές, είναι πάνω από την όποια κυβέρνηση που έχουν δημοκρατικά εκλέξει οι πολίτες μιας χώρας. Έτσι η απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, είναι ουσιαστικά τελεσίδικη και θεωρείται σχεδόν αδύνατη η ανατροπή της. Αυτό το είδαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε άλλες παλαιότερα.

Έτσι, ανακοινώθηκε πως σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Επομένως δεν είναι η ΝΔ που αφαίρεσε θρήσκευμα και ιθαγένεια, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τονίζουμε ξανά το εξής, κρατήστε το και σκεφτείτε το: Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι πάνω από την όποια κυβέρνηση βγάζουν οι πολίτες.

(φώτο: Eurokinissi)