• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τεκτονικές αλλαγές στην Νέα Δημοκρατία: Νέο κόμμα «βλέπει» ο Κ. Μητσοτάκης

Τεκτονικές αλλαγές στην Νέα Δημοκρατία: Νέο κόμμα «βλέπει» ο Κ. Μητσοτάκης

Όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή...

Με αφορμή την μαζική επίθεση σε πολιτεύτρια, η οποία απλά εξέφρασε την άποψή της, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη της διεθνιστικής τάσης, ΜΜΕ θέτουν ανοιχτά ζητήματα ως προς τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων βουλευτών εν γένει.

Αυτό σημαίνει πως οι προϋποθέσεις για να πολιτευθεί κάποιος με συγκεκριμένο κόμμα -και δη με προοπτική να κυβερνήσει- θα είναι ακόμα πιο αυστηρά εναρμονισμένες με την καθεστηκυία άποψη της διεθνιστικής τάξης πραγμάτων (μεταξύ άλλων: άνευ όρων στήριξη στην δημιουργία της unisex κοινωνίας, αποδοχή της θεωρίας της υποτιθέμενης κλιματικής αλλαγής-υπερθέρμανσης, στήριξη στην Ατζέντα 2030 -πράσινη ανάπτυξη).

Σε αυτή την κατεύθυνση, και ενώ η «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται η νέα ιδεολογία που θα ενώσει όλα τα κόμματα για έναν κοινό σκοπό, υπάρχουν  δημοσιεύματα πως επιχειρείται η μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε ένα, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, νέο κόμμα ακόμα πιο αριστερόστροφο και «προοδευτικό» με την έννοια των αλλαγών (οι οποίες δεν είναι πάντα προς το καλύτερο).

Ήδη άλλωστε στην Νέα Δημοκρατία έχουν εισχωρήσει πολιτικοί από το πρώην ΠΑΣΟΚ (βλ. Χρυσοχοΐδης) με την τωρινή ηγεσία του κόμματος να βρίσκεται σε ζυμώσεις με ακόμα περισσότερα άτομα από το σημιτικό, αριστερόστροφο και «εκσυγχρονιστικό» περιβάλλον.

Στόχος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, επιχειρείται η πλήρης «αποδεξιοποίηση»  της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι όποιες διαφορές μεταξύ Κεντροδεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης (κυρίως αξιωματικής), η οποία από την πλευρά της προσπαθεί να συμπεριφέρεται αριστερά μεν αλλά με κεντρώα μετριοπαθή παρουσία μπροστά στις κάμερες.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Επιχειρεί μια ιδεολογική προσέγγιση στον «προοδευτικό χώρο»: Ο πρωθυπουργός θέλει αυτό το επίτευγμα να το επενδύσει και ιδεολογικά, στο επίπεδο της πολιτικής φρασεολογίας, κάνοντας λόγο για «συνεχή αλλαγή»: «Δεν χρησιμοποίησα τυχαία την λέξη προοδευτικό κόμμα. Διαπιστώνω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «αλλάζει αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος αλλάζει, αυτήν την έννοια της προόδου σήμερα την εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κομματικό φορέα στην ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία». Προφανώς πίσω από την αναφορά στην «συνεχή αλλαγή» κρύβονται όλες οι αριστερόστροφες μεταρρυθμίσεις-διεθνιστικές μεταρρυθμίσεις της Μεγάλης Επανεκκίνησης του μέντορα του πρωθυπουργού, Klaus Schwab (ΕΔΩ).
  • Δίπτυχο «ψηφιακή μετάβαση- πράσινη επένδυση»: Αυτά τα δύο ζητήματα θεωρούνται ως τα σημαντικότερα για να συγκινήσουν ευρύτερα στρώματα πολιτών και για να διαπεράσουν παλαιούς πολιτικούς- ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, σκοπός μου ήταν πάντα η Νέα Δημοκρατία να είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη και σίγουρα σε επίπεδο εφαρμοσμένων πολιτικών είναι κάτι το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Η Νέα Δημοκρατία να είναι πρωταγωνίστρια στην ψηφιακή μετάβαση. Νομίζω, ότι το έργο της Κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγνωρίζεται και από πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν στις εκλογές, είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, και το κόμμα να είναι πρωταγωνιστής και σε αυτά τα δύο πεδία πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο από την ηλεκτροκίνηση την οποία είδα ότι έχουμε βάλει στην ζωή μας ως κόμμα μέχρι τη χρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων και μετά την πανδημία. Διαπιστώσαμε ότι ψηφιακά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση υποκατάστατο η ψηφιακή τεχνολογία για την προσωπική επαφή. Το ξέρουμε αυτό πολύ καλά».

Αυτά συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Νέα Δημοκρατία και το ερώτημα που αυθορμήτως τίθεται είναι ένα: Θα δεχτούν όλα τα πολιτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος την αριστερόστροφη μετάλλαξη ή ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος θα ακολουθήσει άλλον δρόμο, προκειμένου να αποφύγει την αναπόφευκτη πολιτική σμίκρυνση της ΝΔ που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα;;;