• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα σενάρια για την Ελλάδα – Ψηφοφόροι αφήνουν τα μικρά κόμματα και ψηφίζουν ποιος θα κυβερνήσει

Τα σενάρια για την Ελλάδα – Ψηφοφόροι αφήνουν τα μικρά κόμματα και ψηφίζουν ποιος θα κυβερνήσει

Όλα δείχνουν πως η Ελλάδα μετρά αντίστροφα, προκειμένου να αφήσει την εποχή της «πρώτης φορά αριστερά».

Τρείς νέες δημοσκοπήσεις, τέσσερα 24ωρα πριν από τις κάλπες, επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα μάλιθστα να ανοίγει συνεχώς.

Η προσοχή έχει στραφεί στα σενάρια αυτοδυναμίας, τα οποία σχετίζονται με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή, αλλά και το ποσοστό αποχής.

Σίγουρα στην Βουλή θα βρίσκονται τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ), ενώ υπάρχουν τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% (X.A, Ελληνική Λύση, Μέρα25).

Ακόμα και με επτακομματική Βουλή όμως η ΝΔ πετυχαίνει, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτοδυναμία, με την Πειραιώς να επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες, προκειμένου να είναι σε θέση να κυβερνήσει σταθερά αλλά και να χρειαστεί όλο και λιγότερες ψήφους στην Βουλή για σημαντικά θέματα που απαιτούν 180, όπως η εκλογή ΠτΔ και η αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται καθαρά και στις τρείς νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν με τη διαφορά επί του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 9,4% 9,7% και 13% αντιστοίχως.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, δεν φαίνεται να γυρίζει το παιχνίδι, παρά τις απανωτές συνεντεύξεις. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να “κλέβει” ψηφοφόρους από σχεδόν όλα τα κόμματα.

Το 18% των πολιτών που ψήφισαν στις ευρωεκλογές την Ελληνική Λύση στηρίζει πλέον τη ΝΔ, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το 10% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, το 9% του ΚΙΝΑΛ και το 10% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.  Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία εισροή από το κόμμα Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σε όλα τα σενάρια, η ΝΔ φαίνεται πως κλειδώνει την αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 155 έως 163 έδρες στη νέα Βουλή και δεν φαίνεται να απειλείται ακόμα και στην περίπτωση εισόδου επτά κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Η Metron Analysis δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία με 155 έδρες. Η μέτρηση της Alco εκτιμά ότι θα λάβει από 155- 165 έδρες. Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα έχει από 74 έως 84, το ΚΙΝΑΛ από 21 έως 24, το ΚΚΕ από 14 έως 16, η Χρυσή Αυγή από 10 έως 11. Η Prorata αποτυπώνει επίσης εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει η ΝΔ και την αυτοδυναμία.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και σε αυτές που έχουν προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πολιτικός και η πλειοψηφία δηλώνει πως τον εμπιστεύεται για να οδηγήσει της χώρα στην ανάπτυξη.

Πιθανά σενάρια:

– η ΝΔ συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το Κίνημα Αλλαγής 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και το ΜέΡΑ25 10 και η Ελληνική Λύση 10.

– η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 782, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, και το έκτο κόμμα 11.

– Στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 85, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 16 και η Χρυσή Αυγή 13.

ΦΩΤΟ eurokinissi