• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Τα νέα δεδομένα στη Βουλή: Η επιστολή Τσίπρα, οι εκβιασμοί, η αλλαγή του κανονισμού, οι έξι πρωην ανεξάρτητοι και ο Π.Καμμένος

Τα νέα δεδομένα στη Βουλή: Η επιστολή Τσίπρα, οι εκβιασμοί, η αλλαγή του κανονισμού, οι έξι πρωην ανεξάρτητοι και ο Π.Καμμένος

Προηγούμενο δεν έχουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ελληνική Βουλή.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν συζητήσεις εντός του Μαξίμου να εισαγάγουν πρόταση συμβιβασμού στη Βουλή για να δώσουν παράταση ζωής στις κοινοβουλευτικές ομάδες που κινδυνεύουν να διαλυθούν μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών τους. Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις
14:00 το μεσημέρι.

Μάλιστα όπως σας είχαμε ενημερώσει, η όλη πρόταση αρχικά περιλάμβανε και την αλλαγή κανονισμού της Βουλής, ώστε πλέον να χρειάζονται το ελάχιστο τρεις και όχι πέντε βουλευτές (όπως ισχύει τώρα) εκλεγμένοι με ένα κόμμα, για να αναγνωρίζεται η κοινοβουλευτική ομάδα και ο αρχηγός του κόμματος από τη Βουλή.

Ας δούμε τι ακολούθησε την ίδια μέρα.

Εχθές το πρωί, λίγες ώρες πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, γράφοντάς του τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, για να μην φαίνεται ως εκβιαζόμενος, μετέφερε στο Ν.Βούτση, να μην αλλάξει εν τέλει ο κανονισμός όπως συζητούσαν ως εκείνη την ώρα, παγώνοντας τις διαδικασίες και παραπέμποντας το όλο θέμα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Όπως είναι αναμενόμενο υπήρξαν αντιδράσεις απ όλα τα κόμματα για την επιστολή αυτή.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, είπε πως για τη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει «πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου».

Η κ. Σπυράκη τόνισε πως τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην αλλάξει τον Κανονισμό όταν πριν από μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του έλεγε άλλα. Ο εκβιαζόμενος πρωθυπουργός που βασίζεται στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, συνέχισε η κ. Σπυράκη, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση την Βουλή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως «ο κ.Τσίπρας άδειασε και τον Κ.Βούτση, στον οποίο έδωσε οδηγίες, σαν να πρόκειται για υπάλληλό του να πάρει κατά παραγγελία γνωμάτευση. Παρακμή και εκφυλισμός».

Το θέμα παραπέμφθηκε στην επιστημονική επιτροπή άρον άρον για να γνωμοδοτήσει.

Εν τω μεταξύ, οι έξι πρόθυμοι βουλευτές (Παπακώστα, Κουντουρά , Δανέλλης, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις) δήλωσαν με κοινή επιστολή τους υποστηρικτές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να προσμετρούνται οι ψήφοι τους με εκείνες των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ένα στημένο θέατρο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όλα, όπως λένε, γίνονται στη βάσει του ακραίου πολιτικού και κομματικού συμφέροντος προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση-κουρελού να καταφέρει να αντέξει πολιτικά μέχρι να μην μπορεί να λειτουργήσει άλλο εξαιτίας της κούρασης με όλα αυτά που θα έχει υποστεί και να προκηρύξει αργά ή γρήγορα εκλογές.
Να σημειωθεί πως οι δυο τελευταίοι (Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις) ανήκουν ακόμα στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ!!!

Για πρώτη φορά στην ιστορία, βουλευτής ανήκει σε δυο Κ.Ο την ίδια στιγμή

Η κυβέρνηση έτσι ανέκτησε πλειοψηφία 151 βουλευτών που χρειάζεται ώστε να έχει την θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου κάθε φορά που έρχεται προς ψήφιση ένα σημαντικό νομοσχέδιο να μην αναγκάζεται να… παρακαλά τους ανεξάρτητους βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους. 

Ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, την διάκριση-κατηγοριοποίηση βουλευτών που έχουν ενταχθεί σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, ανεξάρτητα αν έχουν εκλεγεί ή όχι με το ίδιο κόμμα.

Σε υπόμνημά του που απέστειλε στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής, ο κ. Καμμένος τονίζει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα που πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, «οι βουλευτές που συναποτελούν το κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της Πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

«Επομένως, κάθε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση, για παρεμπόδιση, ή απίσχνασης της βούλησης των βουλευτών, δυνάμενης να μεταβάλλεται κατά ιδεολογική βάση, ή να συμπίπτει ανά πάσα στάση της κοινοβουλευτικής περιόδου με άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την βουλευτική συνείδηση, ως ανόθευτου μέσου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί μέγιστη και θεμελιώδη παράβαση, τόσο του άρθρου 1 όσο και των άρθρων 52 και 60».

Έπεται η συνέχεια στην αίθουσα της Βουλής, αφού θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασιστεί σχετικά με τον κανονισμό από την επιστημονική επιτροπή, καθώς και τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα και Καμμένου.

(φώτο: Eurokinissi)
Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...