• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συρίγος-ΝΔ: «Στηρίζουμε την Αρμενία – Μηδενικές οι πιθανότητες να δεχθεί η Τουρκία να πάμε σε διεθνές δικαστήριο»

Συρίγος-ΝΔ: «Στηρίζουμε την Αρμενία – Μηδενικές οι πιθανότητες να δεχθεί η Τουρκία να πάμε σε διεθνές δικαστήριο»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις προθέσεις του Ερντογάν ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας και για τις εχθροπραξιες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο Ερντογάν αισθάνεται παγιδευμένος στις διερευνητικές συνομιλίες, διότι η θεματολογία των διερευνητικών είναι επικεντρωμένη στις διευθετήσεις των θαλασσίων ζωνών. Αυτός θέλει να βγάλει και άλλα χρήματα. Ο Ερντογάν θέλει να πουλήσει στον λαό του μία μεγάλη εθνική δόξα έναντι της τραγικής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνει.

Η εμπλοκή του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα του επιφέρει χρήμα, διότι οι Αζέροι αγοράζουν τουρκικό πολεμικό υλικό και τις συμβουλές που τους δίνει. Το γεγονός ότι τονίζει την αποστρατικοποίηση διαρκώς, είναι ενδεικτικό του ότι δεν σκέφτεται σοβαρά τις διερευνητικές συνομιλίες διότι ξέρει ότι η αποστρατικοποίηση είναι ένα θέμα που εμείς δεν συζητάμε. Άρα, μπαίνει προσχηματικά στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να τις τινάξει στον αέρα» είπε ο κ. Συρίγος.

Και συνέχισε, αναφέροντς: «Η ιδανική κατάσταση (για την Ελλάδα) θα ήταν να καταλήξουμε ότι δεν συμφωνούμε, διότι εκεί θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, και να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά το να δεχθεί η Τουρκία να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο έχει μηδενικές πιθανότητες».

Για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε: «Ο λόγος που η Ελλάδα δεν έχει βγει αναφανδόν να στηρίξει την Αρμενία στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ότι προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την Κύπρο. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι λίγο αμφίσημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική σε αυτό το θέμα. Ενώ σαφώς στηρίζουμε τους Αρμενίους».

Τέλος, για την τουρκική NAVTEX ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, είπε: «Η άσκηση στη Χίο μπορεί και να μη γίνει. Είναι συχνό φαινόμενο οι Τούρκοι να βγάζουν NAVTEX για μέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και τελικά να μην προχωρούν στη διενέργειά τους. Το έχουν ξανακάνει, το είχαν κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που μας πέρασε. Οι Τούρκοι παραβιάζουν το πρωτόκολλο Παπούλια – Γιλμάζ. Εάν προχωρήσουν σε άσκηση εκείνη την ημέρα, θα είναι πραγματικά αρνητικό δείγμα για τις προθέσεις τους».

(Protothema – φωτο:eurokinissi)