• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου με πρωτοβουλία των «1-1-4» – Συμμετέχουν οι Μ. Γλέζος και Α. Αλαβάνος

Συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου με πρωτοβουλία των «1-1-4» – Συμμετέχουν οι Μ. Γλέζος και Α. Αλαβάνος

Την πρωτοβουλία των «1-1-4» ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα για κοινή δράση απέναντι στις μνημονιακές δυνάμεις και την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια συγκρότησης ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου η οποία θα πραγματοποιηθει, οπως εξηγούν, μέσω της σύνθεσης των δύο ρευμάτων που δημιουργήθηκαν το 2015, δηλαδή τους υποστηρικτές του «Ναι» και του «Όχι» στο κρίσιμο ερώτημα για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, τονίζοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας.

Στο νέο αντιμνημονιακό μέτωπο πρωτοστατούν και συμμετέχουν μεταξύ άλλων

ο Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του Σχεδίου Β, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οικονομολόγος Θοδωρής Μαριόλης και άλλοι όπως η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου η οποία ήταν μια εκ των ομιλητών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα Αρχιπέλαγος. Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας.

Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 114 που υπέγραψαν την ιδρυτική διακυρηξη του νέου αριστερού μετώπου.

Όπως τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέκος Αλαβάνος, το εγχείρημα για μια κοινωνική συσπείρωση έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο «και τίποτα δεν θα το σταματήσει». Ο ίδιος τόνισε πως το νέο αριστερό μέτωπο εκτός από το χαρακτηριστικό της ενότητας και του πείσματος έχει άλλα τέσσερα χαρακτηριστικά: φιλοξενία, φιλοπατρία, φιλοδοξία, φιλοτιμία. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένα “meeting point” και κάλεσε όσους «δεν έχουν λεκιάσει τα χέρια τους και την ψυχή τους με την στήριξη των μνημονίων» να συσπειρωθούν.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί οτι απο την πρωτοβουλία των «1-1-4» απουσιάζουν ηχηρά ονόματα που το 2015 πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή της χώρας με την αντιμνημονιακή τους στάση όπως η Ζωή Κωνσταντοπουλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τη σειρά του ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε για ακόμη μία φορά τη θέση του πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση ενώ παράλληλα σημείωσε πως η οικονομία της χώρα είναι άκρως προβληματική. Έκανε λόγο για δομική αποτυχία των μνημονίων τα οποία τελικά φάνηκαν αδύναμα να αλλάξουν την δομή της οικονομίας και τα οποία δημιούργησαν συνθήκες «άγριας Δύσης» στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι τους στόχους της πρωτοβουλίας κάνοντας λόγο για άμεση τόνωση της ζήτησης με χαλάρωση της φορολογικής πίεσης και παράλληλα έκανε σαφές πως αν δεν υπάρξει τόνωση της βιομηχανίας «δεν πάμε πουθενά».

«Μια φορά Μνημόνιο, για πάντα Μνημόνιο. Θα μπορούσαμε να είμαστε η τρίτη κινηματική δύναμη. Η κρίση παραμένει», σχολίασε με τη σειρά του ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για ριζοσπαστική επαναθεμελίωση της αριστεράς. Τέλος έθεσε θέμα δημοκρατίας και σημείωσε αναφορικά με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την κρατική ασφάλεια και βρίσκεται πλέον στην εισαγγελία ότι συντάχθηκε στα «άδυτα του Μαξίμου».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...