• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στον ανακριτή η Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Στον ανακριτή η Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Η Ρένα Δούρου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σειρά παραλείψεων και για την τραγωδία στο Μάτι, αναμένεται να εμφανιστεί στην 7η ανακρίτρια.

Άνοιξε η αυλαία των απολογιών στην υπόθεση των φονικών πλημμυρών στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Το κατώφλι της 7ης τακτικής ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση, περνούν ο ένας μετά τον άλλο οι εννέα κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις οι δήμαρχοι Μάνδραςκαι Ελευσίνας, ο δασάρχης Αιγαλέω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου ενώ για την επόμενη εβδομάδα έχει κληθεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η Ρένα Δούρου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σειρά παραλείψεων και για την τραγωδία στο Μάτι, αναμένεται να εμφανιστεί στην 7η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση και ενδεχομένως να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της.

Η ανάκριση για τις ευθύνες που συνετέλεσαν στο φονικό αποτέλεσμα του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπνιξε τη Μάνδρα έχει ήδη αρχίσει και από το ανακριτικό γραφείο ήδη έχουν περάσει ως κατηγορούμενοι οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας και Ελευσίνας, Ιωάννα Κριεκούκη και Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγάλεω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου.

Ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, στο απολογητικό του υπόμνημα σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Χθες Παρασκευή, κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ Ελευσίνας για το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Νοέμβριο του 2017 το γειτονικό μας Δήμο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας. Με την απολογία μου, εκφράζοντας τη λύπη μου για τις ζωές που χάθηκαν και την συμπαράσταση μου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια πρώτη δίκαιη Δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας, ότι ως Δήμαρχος Ελευσίνας δεν είχα καμία απολύτως αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου Δήμου.

Η σύμφωνη γνώμη της κας 7ης Ανακρίτριας και της κας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων να αφεθώ ελεύθερος μετά την απολογία μου, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, δικαιώνει την προσπάθεια μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην δύσκολη αυτή υπόθεση».

Ο Γ. Τσουκαλάς κατηγορείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρρόη, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος, ενώ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς στους οποίους έχουν επιβληθεί χρηματικές εγγυήσεις.

Το εισαγγελικό πόρισμα που συντάχθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας, την έρευνα διενήργησε η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αποτελεί κόλαφο για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, τα ανύπαρκτα έργα υδρονομίας στην περιοχή και τις ευθύνες αυτοδιοικητικών παραγόντων, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις πολεοδομικές παραβάσεις, στη μη συντήρηση των ρεμάτων και των καθαρισμό τους και βέβαια στις ελλείψεις για οριοθέτηση στα ρέματα της περιοχής.

(φώτο: Eurokinissi-πηγή: eleftherostypos)