• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σοφιανός-ΚΚΕ: Αρνούμαστε την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

Σοφιανός-ΚΚΕ: Αρνούμαστε την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σημερινή του παρέμβαση στον ρ/σ Real FM,

υπενθύμισε ότι «το ΚΚΕ έχει πρόταση από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά, τον Μάρτη του 2016, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εξαναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους να μένουν στα νησιά και να καταθέτουν αίτηση ασύλου» προσθέτοντας: «Αν θεωρείτε ότι θα έχουμε δεδομένη αυτή την πολιτική, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θα έχουμε δεδομένο το Δουβλίνο και τις συνέπειες που φέρνει, και μετά θα καταθέτουμε προτάσεις για να το διαχειριστούμε. Εμείς αρνούμαστε αυτή την πολιτική».

Όπως εξήγησε «η πολιτική εγκλωβισμού έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα στρατόπεδο 100.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων οι οποίοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα προορισμού. Αυτό τους το απαγορεύει. Αυτό έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό κάνει η κυβέρνηση ΝΔ. Η λογική ότι με την καταστολή θα αντιμετωπίσουμε και θα ανακόψουμε τις ροές έχει αποτύχει».

«Σήμερα αυτό που πρέπει να προτάξουμε στην πάλη είναι ότι στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 7000+, -αυτά σχεδιάζει η ΝΔ- καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, πρέπει από τα νησιά άμεσα να προωθούνται στην ηπειρωτική χώρα και εκεί, με την φροντίδα του κράτους και όχι των ΜΚΟ, -είμαστε οι πρώτοι που αναδείξαμε αυτό το θέμα από το 2015- αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν την πρώτη φροντίδα και να ταξιδεύουν στις χώρες προορισμού» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να εξαναγκαστεί η ΕΕ να πάρει κατ’ αναλογία αυτόν τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι για όσους θεωρούν την Ελλάδα χώρα προορισμού «αυτός ο κόσμος με ανθρώπινους όρους, με όρους που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο, να αντιμετωπίζεται το αίτημά του και να προσπαθούμε να μπει στη ζωή στη χώρα μας».

Για τα ελληνοτουρκικά και τη δήλωση Ερντογάν πως «δεν είχαμε επεισόδια στα Ίμια», είπε ότι είναι «ένα ακόμα βήμα στην πάγια πολιτική γκριζαρίσματος του Αιγαίου, αμφισβήτησης της κυριαρχίας πάνω σε νησιά και νησίδες, που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μιας τέτοιας αμφισβήτησης με βάση τις διεθνείς συμβάσεις» και «ένα βήμα σε μία επικίνδυνη πολιτική που δια της διολίσθησης οδηγεί στη συνδιαχείριση, οδηγεί στη Χάγη, ουσιαστικά νομιμοποιώντας όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε πως «αυτά που δεν έκανε ως κυβέρνηση τα απαιτεί τώρα από τη ΝΔ».

«Εμείς τα απαιτούσαμε και από τη δική τους κυβέρνηση και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Θεωρούμε ότι χωρίς περιόδους κλιμάκωσης ο κατώτατος μισθός πρέπει να πάει εδώ και τώρα στα 751 ευρώ σαν βάση για μια επιθετική διεκδίκηση στην υποτιθέμενη κανονικότητα, όπως μας λένε, που μπαίνει η οικονομία» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση Πατούλη να απορρίψει πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, ώστε να απαγορευθεί η μετεγκατάσταση εταιρείας σε μια τεράστια έκταση στην περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ενώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων πως «είναι στημένο το παιχνίδι, αφού έχουν συμφωνήσει για επέκταση χωματερής στη Φυλή».

(φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •