• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Σημαντικό: Το μέλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ΕΛΛΑΔΑ- Αυτά που πρέπει να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντικό: Το μέλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ΕΛΛΑΔΑ- Αυτά που πρέπει να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρέθηκε χθες στην εκπομπή Citizen One και τον Κώστα Γιαννακίδη.

Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από τις νέες τεχνολογίες και πως η χώρα μας θα προσαρμοστεί σε αυτές, συμμετέχοντας έτσι στην…ψηφιακή επανάσταση.

«Μιλάμε για τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ως χώρα, αλλά ακόμα δεν έχουμε λύση τις εκκρεμότητές μας με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Εμάς μας ενδιαφέρει το πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ένα ραγδαίο πρόγραμμα απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου», είπε ο υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας πως «το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Διαλειτουργικότητα. Δηλαδή πως θα καταφέρουμε όλα τα συστήματα να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Όλοι μιλούν για την Εσθονία, αλλά αυτή στήθηκε ψηφιακά εξ αρχής. Είναι η πυξίδα, όχι ο χάρτης.

Εμείς πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα των Βρετανών που είναι πιο κοντά σε εμάς, μια και το κάθε υπουργείο έστηνε τη δική του κάθετη γραφειοκρατία και μεταξύ τους δεν επικοινωνούσαν.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε το κράτος να αποκτήσει ενιαίο πρόσωπο απέναντι στην πολίτη. Αλλά η τεχνολογία είναι το μέσο, όχι ο σκοπός. Απλοποίηση και ψηφιοποίηση είναι το ίδιο πράγμα. Γιατί, εάν δεν είναι τότε καταλήγεις να ψηφιοποιητής τη γραφειοκρατία».

Εν συνεχεία ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκέντρωσης και ομαδοποίησης των δεδομένων. «Η ασφάλεια είναι η πρώτη αφετηρία. Έχουμε διάσπαρτα μητρώα στο ελληνικό δημόσιο. Ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ. Στις ΗΠΑ, αντίθετα έχουν έναν κωδικό. Η μπορούν με το δίπλωμα οδήγησης να κάνουν πολλά πράγματα. Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα πληροφορικής στην χώρα μας και δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε κάτι ευρύτερο με μια ενιαία φιλοσοφία, γιατί το κράτος είναι ένα» επεσήμανε αναφορικά με το ψηφιακό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα», εξήγησε.

Σχετικά με τις νέες ταυτότητες (στο 6:14 του παρακάτω βίντεο ), ο υπουργός είπε πως: « Η ταυτότητα θα πρέπει να έχει μια ψηφιακή υποδομή». Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος είπε ειρωνικά «καλή τύχη με τις συγκεντρώσεις από τις κυρίες με τις κοτσίδες, τις καρό φούστες και τους σταυρούς». Ο κ.Πιερρακάκης, απάντησε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξουν τέτοια περιστατικά.

Στην συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση λέγοντας: «Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια σύγκλιση, φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής σφαίρας. Αφορά μια σειρά από τεχνολογίες. Υπάρχει η αίσθηση ότι αθροιζόμενες μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά τα παραγωγικά μοντέλα των χωρών που τις χρησιμοποιούν».

Τόνισε επίσης πως: «Η τεχνολογία τρέχει και τα κράτη τρέχουν πιο αργά από αυτή. Πρέπει να την προλάβουν για να κερδίσουν τα θετικά και να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες».

Κατόπιν μίλησε σχετικά με το ψηφιακό αποτύπωμα. «Πρέπει να αντιληφθούμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Από τις κινήσεις στο διαδίκτυο, το προφίλ που έχει ένα χρήστης, μπορεί κάποιος να καταλάβει περισσότερα από ότι σε μια ώρα συνέντευξης για δουλειά». «Μια φράση σε ένα συνέδριο που παρακολουθούσα έλεγε πως «Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο». Σαν χώρα δεν έχουμε καταστρώσει ακόμα ένα σχέδιο διαχείρισής τους. Αυτό μας ενδιαφέρει ως υπουργείο» τόνισε σχετικά.

Όσον αφορά το παγκόσμιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο υπουργός αρκέστηκε στο να αναφέρει πως «Κάποιοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν», δίχως να μας κάνει γνωστό τι πιστεύει ο ίδιος για το θέμα αυτό.

Δείτε τη συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης παρακάτω:

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...