• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε τι πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση, για να κάνει τη ΔΙΑΦΟΡΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε τι πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση, για να κάνει τη ΔΙΑΦΟΡΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα το μεσημέρι,

ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με σκοπό να συζητήσουν για επενδύσεις, ανάπτυξη αλλά και μεταναστευτικό.

Παράλληλα, καθώς οδεύουμε προς έναν «θερμό» Σεπτέμβριο, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε έκθεσή του, αναφέρει τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, θεωρεί πως η συνέχιση της εφαρμογής των συμπεφωνημένων με τους εταίρους, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, δίνοντας ώθηση στις επενδύσεις. Μεγάλο επίτευγμα, είναι την ίδια στιγμή και η ολοκληρωτική άρση των Capital Control που έκανε η κυβέρνηση.

Χαρακτηρίζει επίσης θετικό, το γεγονός πως η ΝΔ, προσκαλεί επενδύσεις στη χώρα, τονίζοντας μάλιστα πως η απουσία επενδύσεων, αποτελούσε μέχρι και σήμερα το βασικό «αγκάθι» για την ανάπτυξη της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει κινηθεί γρήγορα, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιουλίου καθώς και ένα σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% τον επόμενο χρόνο και στο 20% το 2021. Ανακοίνωσε επίσης την πλήρη άρση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου και την προσπάθεια αποπληρωμής του 1/3 των δανείων του ΔΝΤ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να οριστικοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά τις θετικές αλλαγές ωστόσο, φαίνεται πως η χώρα μας θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη, για να βγεί από την κατηγορία «Β» του Moody’s. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό, είναι να σημειωθούν βελτιώσεις σχετικά με την ενίσχυση των θεσμών και τις οικονομικές της επιδόσεις.

«Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές εκτός και αν επιταχυνθούν σε σημαντικό βαθμό οι επενδύσεις.

Για να έρθουν περισσότερες επενδύσεις απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στη δημοσιονομική πειθαρχία», σημειώνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης.

Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν καταλάβει πολλοί την τρομακτική ζημιά που έκανε ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία. Υψηλή και παράλογη φορολογία συνεπάγεται με μηδενικές επενδύσεις. Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε και η νέα κυβέρνηση ασκεί πολιτική που έχει στο κέντρο της την ανάπτυξη!

Αυτό που επίσης πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως κυβερνάει μόλις ένα μήνα, σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε «θαύματα», ούτε και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας προς του θεσμούς και τις αγορές εν μία νυκτί!

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •