• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε απολογία ο Γιάννος Παπαντωνίου στις 25 Ιουλίου για τα εξοπλιστικά

Σε απολογία ο Γιάννος Παπαντωνίου στις 25 Ιουλίου για τα εξοπλιστικά

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανακριτές Διαφθοράς αναμένεται να βρεθεί στις 25 Ιουλίου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου,

ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών σχετικά με υποθέσεις που αφορούν σε συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο πρώην υπουργός, που κατείχε επί σειρά ετών (και) το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλείται να απολογηθεί την συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Διαφθοράς Γιώργου Ευαγγέλου. Έχει, ωστόσο, το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία από τους ανακριτές προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας.

Η κλήτευση του πρώην υπουργού, ήρθε μετά τη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων από τους δυο ανακριτές, σχετικά με το παρασκήνιο υπογραφής συγκεκριμένων εξοπλιστικών συμβάσεων αλλά και άλλων που αφορούν στους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ερευνήθηκαν, όταν τυχαία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Οι δυο ανακριτές, που «ξεσκονίζουν» τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά που υπεγράφησαν τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνούν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), από πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην προμήθεια συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2017 η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Το αίτημα για την άσκηση της μη προσωποποιημένης δίωξης είχε υποβάλλει στην εισαγγελία Διαφθοράς η αρμόδια ανακρίτρια, βάση στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων, μεταξύ αυτών και κάποια που είχαν φτάσει στην εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας. Τα στοιχεία αυτά «δείχνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, δυο λογαριασμούς που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σε ό,τι αφορά στις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές αρχές, ως ιδιαίτερη σημαντική, αξιολογείται αυτή ενός Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, κομβικής σημασίας θεωρούνται κατά τις ίδιες πληροφορίες και τα στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του με αξιόποινες πράξεις και φέρεται να έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία.

(protothema)