• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ράνια Σβίγκου-ΣΥΡΙΖΑ: «Το θέμα του αριθμού βουλευτών που απαιτούνται για τη συμφωνία των Πρεσπών θα το συζητήσουν οι Τσίπρας-Καμμένος»

Ράνια Σβίγκου-ΣΥΡΙΖΑ: «Το θέμα του αριθμού βουλευτών που απαιτούνται για τη συμφωνία των Πρεσπών θα το συζητήσουν οι Τσίπρας-Καμμένος»

«Στις 21 Αυγούστου θα συμβεί αυτό που δεν θέλει ακόμα να αποδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Kontra News».

 

Εξηγεί ότι «η κυβέρνηση θα αποκτήσει ξανά την ελευθερία κινήσεων στην άσκηση πολιτικής», δηλαδή σεβόμενη τους συμφωνημένους στόχους, θα μπορεί να επιλέγει τα πιο πρόσφορα μέσα για την επίτευξή τους. Για να σημειώσει, ειδικότερα, ότι «θα μπορεί να διορθώσει τις αδικίες, να ελαφρύνει κοινωνικές ομάδες που επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα όλα τα προηγούμενα, μνημονιακά χρόνια, να επανασχεδιάσει το φορολογικό σύστημα, και, φυσικά, να επαναφέρει και να ενδυναμώσει εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που για εμάς, κάθε άλλο παρά ιδεοληψίες είναι».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις όταν μιλάμε για προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας». Επισημαίνει ότι «προφανώς και η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για κινήσεις και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ειδάλλως δεν θα έπραττε όπως έπραξε», και τονίζει πως «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επαναπροσέγγιση στις σχέσεις ΗΠΑ/ΕΕ-Ρωσίας και να εργαζόμαστε για την πολυεπίπεδη συνεργασία μας, όπως αποδεικνύουν, για παράδειγμα, η διοργάνωση του Έτους Ελλάδας- Ρωσίας και η συμμετοχή της Ρωσίας, ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ το 2016». Υπογραμμίζει ότι αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Συμφωνία των Πρεσπών. Τονίζει ότι με αυτήν «επιλύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και με την απόλυτη τήρηση των πάγιων ελληνικών θέσεων, ένα χρόνιο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής, και ανοίγουν νέοι δρόμοι για τη φιλία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Κι αυτό τελικά θα μείνει, όταν ξεπεραστούν οι ακραίες φωνές και τα ψεύδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας». Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ σημειώνει ότι «η πραγματική “λάσπη”, η πολιτική, προέρχεται από τις εθνικιστικές κραυγές ενός πάλαι ποτέ κεντροδεξιού κόμματος που άλλαξε την ίδια του τη γραμμή, απέναντι στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, για φτηνούς αντιπολιτευτικούς λόγους, κι έχει πλέον παραδοθεί στα χέρια πρώην πολιτευτών του ΛΑΟΣ».

«Επιδιώκουμε η συμφωνία να ψηφιστεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, παρόλο που δεν τίθεται συνταγματικά θέμα 180 βουλευτών», τονίζει η κ. Σβίγκου και προσθέτει πως «από τη στιγμή, όμως, που τίθεται στο πολιτικό επίπεδο, αυτό θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων». Υπογραμμίζει ότι «όσοι στηρίζουν τις ιδιοτελείς επιδιώξεις και τα μικροκομματικά τους συμφέροντα στην πτώση της κυβέρνησης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά».

Ερωτηθείσα σχετικά, επισημαίνει ότι αρκετά νομοσχέδια ψηφίστηκαν από μια πλειοψηφία ευρύτερης της κυβερνητικής, για να σχολιάσει ότι όμως είναι άλλο αυτό και άλλο μια κυβερνητική συνεργασία.

Σε υψηλούς τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να γίνει πρωθυπουργός, με κάθε μέσον, χωρίς συχνά να καταφέρνει να κρύψει την αλαζονεία ενός ανθρώπου που θεωρεί ότι η εξουσία του ανήκει κληρονομικώ δικαιώματι». Προσθέτει ότι «είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς πτέρυγας μέσα στη ΝΔ, με ηγέτες Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη» και πως το πρότυπό του στη διεθνή πολιτική σκηνή, είναι ο κ. Κουρτς. «Πιστεύει ότι το μίγμα σκληρού νεοφιλελευθερισμού, κατάλυσης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το οκτάωρο, και ακροδεξιάς, εθνικιστικής ρητορείας, θα του ανοίξει τον δρόμο για την πρωθυπουργία της χώρας. Πλανάται πλάνην οικτρά», σημειώνει.

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλάγης, αναφέρει πως «εκείνη που δεν βλέπει την ανάγκη προοδευτικής κατεύθυνσης της χώρας, στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι η κ. Γεννηματά». Σχολιάζει δε πως «είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να ισχυρίζεται κανείς πως θα υλοποιήσει προοδευτικές λύσεις, με συμμάχους εκείνους που ομνύουν στον Όρμπαν και τη Θάτσερ».