«Πυρά» Τσίπρα προς την Μπακογιάννη με φόντο την ορκομωσία Ερντογάν

Από το βήμα του ΣΒΒΕ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην Ντόρα Μπακογιάννη, για την επιλογή της να δώσει το παρών στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το Μακεδονικό, υποστήριξε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών κόβεται η δυνατότητα της Άγκυρας να παίξει παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας διευρύνοντας την επιρροή της στα Βαλκανικά κράτη και έστρεψε τα βέλη του στην Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας χαρακτηριστικά::

«Η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

Και θέλω να είμαι σαφής: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα ανατολικά της σύνορα. Με μια Τουρκία η οποία απομακρύνεται διαρκώς από μια πολιτική που σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας και της συνεργασίας. Και έχει επανειλημμένα δείξει τις προθέσεις της, να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια.

Ή μήπως δεν το ξέρουμε; Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, Αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω, ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί.

Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα.

Η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

(iefimerida)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu