ΠτΔ σε Ζελένσκι: Ταυτόσημες περιπτώσεις η τουρκική κατοχή στην Κύπρο με τη ρωσική εισβολή

«Διατηρούσαμε παραδοσιακά σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά πλέον δεν θα μπορούσαμε να είχαμε άλλη στάση».

Μέσα σε μισή ώρα τελείωσε η συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο άνδρες είχαν ένα πολύ σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, με τον Ουκρανό πρόεδρο να… ευχαριστεί την Ελλάδα για την 4χρονη στήριξη που παρέχει στη χώρα του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, θέλησε να παραλληλίσει τη μαύρη σελίδα με την τουρκική κατοχή της Κύπρου με τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην Ουκρανία.

«Από την πρώτη στιγμή της απρόκλητης και παράνομης εισβολής, ταχθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία, την ελευθερία και την ειρήνη.

Γι’ αυτό και η βοήθειά μας αυτά τα περίπου 4 χρόνια εξελίχθηκε σε όλα τα επίπεδα, το οικονομικό, το πολιτικό, το ενεργειακό, το ανθρωπιστικό. Η στάση μας αυτή υπαγορεύτηκε από την προσήλωσή μας στον Χάρτη των ΗΕ, την αφοσίωσή μας στο διεθνές δίκαιο, που στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής παραβιάστηκαν βάναυσα.

Η στάση μας υπαγορεύτηκε και από το τραύμα της Κύπρου, από το γεγονός της εισβολής της Τουρκίας. Αυτή η περίπτωση υπαγορεύει τη στάση μας στη ρωσική εισβολή, γιατί είναι ταυτόσημες περιπτώσεις.

Και όταν στο διεθνές δίκαιο τίθενται θέματα αρχών και αξιών, παραμερίζονται οι άλλες σχέσεις. Η Ελλάδα διατηρούσε σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά πλέον, η στάση μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη.

Καλωσορίζοντας εσάς και τους αξιότιμους συνεργάτες σας, ήθελα να δώσω τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές σας για κατάπαυση πυρός, που θα οδηγήσει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ώστε αυτή η περιπέτεια του λαού σας να λάβει τέλος. Και βεβαίως να σας υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι στήριγμα της Ουκρανίας στην προσπάθεια να ενταχθεί στην ΕΕ υπό τους όρους της αιρεσιμότητας, αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας».

ΦΩΤΟ:Eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί