Πώς βλέπει η τοπική κοινωνία, τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας

Με θετικό «μάτι» φέρεται πως αντιμετωπίζουν την επικείμενη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις δήμους, οι περισσότερες δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 31 από τις συνολικά 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες της βόρειας Κέρκυρας είναι θετικές στη διοικητική διαίρεση του νησιού, ενώ παράλληλα 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες της νότιας Κέρκυρας συντάσσονται θετικά στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας.

Επίσης, και η Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων, στη συνεδρίαση της, τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας, έχοντας στο πλευρό της και τους συμβούλους των δημοτικών διαμερισμάτων Φαιάκων και Μαθρακίου. Από τα αποτελέσματα, φέρεται ότι τα 2/3 του νησιού, επιθυμούν τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, ενώ με πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, οι πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, Χρήστος Μωραΐτης και Μαρία Μουζακίτη, ζήτησαν από τον υπουργό να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων υπέρ της νέας αυτής διοικητικής διαίρεσης, υπενθυμίζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από πέντε μήνες αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία, στην οποία συμμετείχαν σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις του Συμβουλίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι είναι αναγκαία η νέα διοικητική διαίρεση του Δήμου Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.

Στην ίδια από κοινού επιστολή, υπενθυμίζεται ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, σε συνεδρίασή του τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υποστηρίξει τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις ή περισσότερους νέους δήμους, αποδεχόμενο την άποψη ότι στην περίπτωση της Κέρκυρας το δόγμα «ένα νησί ένας δήμος» δεν λειτούργησε επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συμφωνία με τα 41 τοπικά συμβούλια του Δήμου Κέρκυρας, που παρευρέθηκαν ή εξέφρασαν άποψη με επιστολή τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι αντιδράσεις για τη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας προήλθαν από τις τοπικές κοινότητες των Βαρυπατάδων, του Σκριπερού και των Μακράδων, αλλά και φορείς του νησιού, που εξέφρασαν τους «φόβους τους κυρίως για πιθανό «πάγωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μετά και την επικείμενη διάσπαση των δήμων».

Το Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε ότι «μια ενδεχόμενη διάσπαση των νησιωτικών δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα οδηγήσει σε ουσιαστική παράλυση της λειτουργίας των νέων αυτοδιοίκητων δομών για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα αντιμετωπιστούν οξύτατα προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Στο ίδιο μήκος κλίματος και το Επιμελητήριο Κέρκυρας, καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας. Αρνητική «ψήφο» στη διάσπαση του δήμου έδωσαν και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας (ΟΕΤΚ), που με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε «να μην γίνει η διάσπαση του Δήμου πριν βρεθεί λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών».

Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας απέστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με αίτημα τη μετάθεση του σχεδίου διάσπασης του δήμου για μετά τις εκλογές και με την απαιτούμενη οργάνωση. «Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου από εσάς στην παρούσα φάση θα αποτελέσει τροχοπέδη στην, ήδη, γεμάτη γραφειοκρατικά εμπόδια πραγματική οικονομία», ανέφερε στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Την ανησυχία της για το θέμα της διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, την εξασφάλιση της συνταγματικότητας, το σωστό διαχωρισμό των υπηρεσιών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων δήμων, εξέφρασε πολλάκις το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες δηλώσεις της η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, σε αντίθεση με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Παυλίδη, που τάσσεται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου δήμου του νησιού.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή διαχωρίζει το νησί σε τρεις δήμους, της Βόρειας Κέρκυρας, με πληθυσμό 17.630 κατοίκους και έδρα την Αχαράβη, της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με πληθυσμό 75.111 κατοίκους και έδρα την πόλη της Κέρκυρας και της Νότιας Κέρκυρας με πληθυσμό 17.630 κατοίκους και έδρα τη Λευκίμμη.

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...