• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ποιο 7ήμερο; Aκόμη και 9ΗΜΕΡΟ έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ για να μη σας παραμυθιάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιο 7ήμερο; Aκόμη και 9ΗΜΕΡΟ έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ για να μη σας παραμυθιάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέλοντας να στριμώξει την αντιπολίτευση, φαίνεται πως η κυβέρνηση έπεσε στην ίδια της την παγίδα!

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταήμερης εργασίας αποτελεί κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα.

Πολλοί όμως ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ας δούμε αρχικά τη δήλωσή του, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Τι υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ: Πως ο Κ.Μητσοτάκης θα μας γυρίσει στον 18ο αιώνα με εργοδότες να «βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο» του εργαζομένου ώστε να δουλεύει 7ημέρες την εβδομάδα θέλει δε θέλει.

Φυσικά όπως καταλαβαίνουμε κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που πρέπει αρχικά να τονίσουμε, είναι ότι ποτέ ο Κ.Μητσοτάκης δεν μίλησε για υποχρεωτική επταήμερη εργασία.

Αυτό όμως που θα ήταν καλό να γίνει στην κομμουνιστική Ελλάδα, είναι να δημιουργηθεί η δυνατότητα, ο εργοδότης και επιχείρηση να μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και σε επταήμερη εργασία, ώστε και ο εργαζόμενος να μπορεί να βγάζει περισσότερα χρήματα. Με τους σημερινούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Ας δούμε τι δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ολοι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι είπα στην συνέντευξη Τύπου και πως το διαστρέβλωσε η “μονταζιέρα” του Μαξίμου. Το πρώτο ζήτημα είναι το πόσο χαμηλά θα πέσει ο κ. Τσίπρας ώστε να μην λέει πια ο ίδιος ψέματα αλλά να βάζει ψέματα στο στόμα των άλλων. Αυτό που έγινε με την συνέντευξη Τύπου που έδωσα είναι πρωτοφανές». Εξήγησε πως αναφέρθηκε στο μοντέλο που ακολουθείται στην εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, την οποία είχε επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός παλιότερα. Επισήμανε πως «πέρασα 1,5 ώρα συνομιλώντας με το συνδικάτο για να μπορέσω να καταλάβω ποιο είναι το πλαίσιο όπου μία σύμβαση σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να αποβεί προς όφελος της επιχείρησης και των εργαζομένων. Επειδή θέλουμε επενδύσεις σαν της Παπαστράτος. Πόση υποκρισία του κ. Τσίπρα; Εγώ φωτογράφισα ξεκάθαρα αυτή την επένδυση. Για να έρθει ο ίδιος να διαστρεβλώσει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο αυτά που είπα. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός στα υπόγεια του Μαξίμου».

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο στην Ελλάδα. Και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν με δίκαιο τρόπο το κέρδος. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος. Το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στην διανομή των κερδών στους εργαζόμενους. Να δώσει κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ωστόσο υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή πτυχή για το κυβερνών κόμμα, που πριν λίγες ώρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ποια είναι αυτή: Από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σε πολλές περιπτώσεις υπογράψει για επταήμερη εργασία!

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Δεν είναι όμως η επταήμερη εργασία το μέγιστο στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Η επιχειρησιακή σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο άρθρο 6, προβλέπει για τους μηχανοδηγούς ότι, «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (π.χ. λήψη θερινών αδειών, μεγάλος αριθμός δελτίων ασθενείας ή έκτακτων περιστατικών) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου άλλες 4 ημέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) και να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση».

Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου», ορίζοντας με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικές τις 7 ημέρες εργασίας εφόσον το κριθεί αναγκαίο από την υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε που υπεγράφη η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθιερώθηκε επισήμως η 9ήμερη εργασία. Η ΓΣΕΕ τότε, είχε καταγγείλει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του ΠΔ 88/99», παρότι σύμφωνα με την γενική συνομοσπονδία εργατών υπήρχε παραβίαση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

Επομένως, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενή θέση ως προς το να ασκήσει κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για κάτι που η ίδια έχει ψηφίσει από το 2018.

(φώτο: Pexels)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...