στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Λευκωσία για την προώθηση της δημιουργίας «return hubs» εκτός Ευρώπης, ενισχύοντας τον συντονισμό και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των επιστροφών παράνομων μεταναστών.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, σηματοδότησε τη συγκρότηση ενός στενού πυρήνα κρατών-μελών για την εξειδίκευση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της επιστροφής μεταναστών.
Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα του νότου που συμμετείχε στη συνάντηση, γεγονός που υπογραμμίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της και την αναγνώριση της εμπειρίας της στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτη χώρα εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς και για τον σχεδιασμό ενός σαφούς και ρεαλιστικού οδικού χάρτη (roadmap) για τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας.
Υπογραμμίζεται ότι η πρωτοβουλία για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων επιστροφής (return hubs) εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα ενόψει της πλήρους εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και του υπό διαμόρφωση νέου Κανονισμού Επιστροφών, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών, με πλήρη σεβασμό στο ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συντονισμένων δράσεων, επαρκούς χρηματοδότησης και στενής συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Πλεύρης ανέδειξε τη σημασία μίας ρεαλιστικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.
«Η δημιουργία κέντρων επιστροφής παράνομων μεταναστών σε χώρες εκτός της Ευρώπης αποτελεί σημαντική λύση κατά της παράνομης μετανάστευσης, καθώς κάποιος που εισέρχεται παράνομα στην ΕΕ θα γνωρίζει ότι θα επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του ή σε ένα κέντρο επιστροφής εκτός της Ευρώπης. Συμμετέχουμε ενεργά μαζί με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Ολλανδία στη δημιουργία αυτών των κέντρων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον συγκεκριμένο στενό κύκλο κρατών-μελών επιβεβαιώνει τη στρατηγική θέση της στις ευρωπαϊκές διεργασίες και τον καθοριστικό ρόλο της στη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου: Καταβλήθηκαν 7,65 εκατ. ευρώ σε 57.422 δικαιούχους
- Ξέσπασε η Λαγκάρντ για το ψηφιακό ευρώ: «Όλα πάνε τόσο αργά» – Τρομάζει η «λύση» που πρότεινε
- Μόλις μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: «Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος», vid
- Μπέρδεψε τη Γροιλανδία με την Ισλανδία ο Τραμπ; – Vid
- Πούτιν για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 1 δις δολάρια για τους Παλαιστίνιους, vid
- «Μοντέλο Κύπρου» θέλει το ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία
- Πλεύρης: Η δημιουργία κέντρων επιστροφής παράνομων μεταναστών σε χώρες εκτός Ευρώπης αποτελεί σημαντική λύση
- Θρήνος στο Άστρος Κυνουρίας για τον λιμενικό που χάθηκε εν ώρα καθήκοντος – Αύριο το τελευταίο «αντίο»
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου
- Πλημμύρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο Δήμος Γλυφάδας









