• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέτσας: «Κανένα νομικό αποτέλεσμα από τους τουρκικούς χάρτες στον ΟΗΕ – Στόχος μας οι επιστροφές 200 μεταναστών τη βδομάδα»

Πέτσας: «Κανένα νομικό αποτέλεσμα από τους τουρκικούς χάρτες στον ΟΗΕ – Στόχος μας οι επιστροφές 200 μεταναστών τη βδομάδα»

Για τις προκλητικές ενέργειες δημοσίευσης χαρτών από την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Είναι επιτυχία ότι δεν έχουν αναρτηθεί παρά που κι αυτό είναι κάτι απλώς τυπικό» κι εμείς βλέπουμε την ουσία. «Όπως δεν παρήγαγε κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η παρόμοια συμφωνία που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014»

Για το κατά πόσον αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις επαναπροωθήσεις στην Ισπανία επεσήμανε ότι «είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο προσμετράται θετικά. Μας δίνει ένα βασικό ιδεολογικό και πολιτικό όπλο: το γεγονός ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορά μας. Μέχρι χθες δεν ήταν αυτονόητο. Επίσης μιλάει για διαδικασίες εισόδου στις χώρες υποδοχής που αξίζουν να διερευνηθούν και θα συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κατέληξε μάλιστα με την ευχή «Να έχουμε ένα Δουβλίνο 4 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στο μεταναστευτικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το τι θα αλλάξει, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή και τόνισε ότι «πρέπει να συνδυαστεί το νομικό σκέλος με το επιχειρησιακό σκέλος και απαιτείται λίγος χρόνος».

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβάρυνσης των μη-μισθωτών με το νέο ασφαλιστικό ο κ. Πέτσας είπε: «Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριτές» και αναφέρθηκε στην αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να είναι δικαιότερο το σύστημα.

Λίγο πριν κλείσει την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε και πάλι να απαντήσει για θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και επεσήμανε πως «στόχος είναι 200 επιστροφές την εβδομάδα και όχι μεταφορές στην ενδοχώρα. Σημαντική η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου». Επίσης υπογράμμισε: «Στέλνουμε το μήνυμα όσοι δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ να μην έρθουν στη χώρα μας. Δεν έχουμε περιθώριο για οικονομικούς μετανάστες. Αυτοί ας μη δίνουν τα λεφτά τους στους διακινητές γιατί θα τα χάσουν».