• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παπαδημούλης: Ο Πάνος Καμμένος, δεν έχει κανένα συμφέρον, να ρίξει τον Τσίπρα

Παπαδημούλης: Ο Πάνος Καμμένος, δεν έχει κανένα συμφέρον, να ρίξει τον Τσίπρα

«Εκτιμώ ότι ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κανένα συμφέρον να ρίξει αυτός τον Τσίπρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης,

στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», σχετικά με την προοπτική του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στο ενδεχόμενο να έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Κανείς δεν θα τον συμπαθήσει, αν ο Πάνος Καμμένος γίνει μοχλός για την υλοποίηση των σχεδίων του Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα μέχρι να έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη δική μας βουλή, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναταράξεις και νευρικότητες», εξήγησε ο κ.Παπαδημούλης.

«Εάν η συμφωνία περάσει από τα Σκόπια και βρει ο Ζάεφ, είτε χωρίς εκλογές, είτε μετά από εκλογές, τους 80 που απαιτούνται για να αλλάξει το όνομά της η γειτονική χώρα και να το κλειδώσει και στο Σύνταγμά της, τότε θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση και ο καθένας θα κάνει αυτό που νιώθει αναγκαίο να κάνει»,, σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι ανεξάρτητα από τη σεβαστή διαφωνία του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως στον τρόπο που προσεγγίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει και μία καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, που θα εξασφαλίσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσοι βιάζονται να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα έχουν μια ευκαιρία να το προσπαθήσουν από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά, που μπορούν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την επίκληση από τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας εναλλακτικού σχεδίου έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο προτείνει επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Ο Πάνος Καμμένος χθες έκανε ένα βήμα πίσω, μίλησε σε πολύ πιο ήρεμους τόνους και ομολόγησε πως στις απόψεις του αυτές, περί plan b κ.λπ., γνώριζε ο ίδιος ότι διαφωνεί ο πρωθυπουργός.

Ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό, αλλά στις ΗΠΑ δεν πήγε ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πήγε ως υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα οφείλουν να στηρίζουν τη γραμμής της κυβέρνησης. Η γραμμή της κυβέρνησης στο Μακεδονικό είναι η συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει plan b σε αυτά τα θέματα.

Έχω την εντύπωση ότι ο Πάνος Καμμένος έχει αντιληφθεί τη διαφορά του θεσμικού ρόλου του επικεφαλής ενός κόμματος με αυτήν του υπουργού. Ο επικεφαλής του κόμματος θέτει τις απόψεις του κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί εκπροσωπούν προς τα έξω τη χώρα και η χώρα εκπροσωπείται με τη γραμμή της κυβέρνησης».

Με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην κατεύθυνση της νομοθέτησης των μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Έχουμε μπροστά μας μερικούς μήνες, όπου πρέπει να ψηφιστούν όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και να αρχίσουν να εφαρμόζονται, πράγμα που θα δώσει και ανάσες σε μια κοινωνία που έχει τραβήξει πολλά, αλλά και ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Υπάρχει μία συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου με σεβαστή τη διαφωνία Καμμένου στη στάση της κυβέρνησης για τη συμφωνία Πρεσπών, η οποία αποτελεί τον οδηγό για όλους και δεσμεύει τους πάντες».

«Οι συντάξεις δεν θα περικοπούν»

Αναφορικά με τα δύο σενάρια για τις συντάξεις, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Εκτιμώ ότι ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε τον Δεκέμβριο θα εξασφαλίζει 100% τους συμφωνημένους στόχους, θα καλύπτει απολύτως τις δεσμεύσεις μας για πλεόνασμα 3,5%, χωρίς το αχρείαστο κι αντιαναπτυξιακό μέτρο της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων.

Ο στόχος μας είναι να πεισθούν οι πάντες ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας για τα δημοσιονομικά, χωρίς περικοπή συντάξεων και κάθε μέρα που περνάει αυτή η προσπάθεια κάνει και επιπλέον βήματα».

«Το ζητούμενο από εμάς», εξήγησε, «είναι ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, είμαι βέβαιος γι’ αυτό και οι φιλοδοξίες μας και ο στόχος μας -και εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε- είναι να αποφύγουμε την περικοπή των συντάξεων, έχοντας πείσει τους πάντες ότι αυτό είναι το σωστό, για να αποφύγουμε αναταράξεις στις αγορές, στο ύψος των επιτοκίων, που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά στην εικόνα της χώρας σε μια στιγμή που έχουμε μπει σε ανάκαμψη και διψάμε για ενίσχυση των επενδύσεων και σε μια στιγμή που οι αναταράξεις στη γειτονική Ιταλία κάνουν ζημιά και στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό ακολουθεί μία στάση, η οποία ντροπιάζει τις παραδόσεις της, διότι υπό την πίεση των χωρών του Βίζεγκραντ, που τελευταία έχουν ενισχυθεί κι από την κυβέρνηση της Ιταλίας και από την κυβέρνηση της Αυστρίας, αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει πάρει επανειλημμένα το Συμβούλιο, η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο για μια αναλογική κατανομή των προσφύγων.

Η ανερχόμενη άκρα Δεξιά, καθώς και η φράξια Όρμπαν- Κουρτς μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, όπου ανήκει και η ΝΔ, δυστυχώς ωθούν την Ευρώπη σε μια πολιτική, η οποία ντροπιάζει την Ευρώπη, διότι δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρωπιστικές αξίες και την εφαρμογή όσων προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης, βλάπτει χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα και φυσικά μετατρέπει τη Μεσόγειο ή τα σύνορά μας -θαλάσσια ή χερσαία- σε νεκροταφείο για ανθρώπους που διωγμένοι από τον πόλεμο αναζητούν μία καλύτερη μοίρα».

Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

ΑΜΕ ΜΠΕ