Παπαδημούλης: Με ποια μέτρα θα υλοποιηθεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα;

Για το ζήτημα των πυρκαγιών στην Αττική κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν,

ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε αυτήν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι «οι νεκροί συμπολίτες μας από τις φονικές πυρκαγιές είναι δεκάδες και η καταστροφή των περιουσιών και του περιβάλλοντος εκτεταμένη».

Και επισημαίνει ότι «ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως ενεργοποιήθηκε άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, συνοδευόμενος από παροχή αεροσκαφών και πυροσβεστών» και πως «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα».

Με αυτό το δεδομένο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κομισιόν να μάθει με ποια μέτρα θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, και με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RESCuE, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα φονικών πυρκαγιών. Οι φλόγες έχουν περάσει κυριολεκτικά πάνω από ολόκληρους πυκνοκατοικημένους οικισμούς και έχει αφήσει εκατοντάδες οικείες, δομές, ανθρώπους και ζώα καμένα. Οι νεκροί συμπολίτες μας είναι δεκάδες και η καταστροφή των περιουσιών και του περιβάλλοντος εκτεταμένη.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως ενεργοποιήθηκε άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, συνοδευόμενος από παροχή αεροσκαφών και πυροσβεστών. Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιούνκερ και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και ο Ισπανός Σάντσεθ, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμοι να συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ενεργοποιηθεί και για τη Σουηδία και τη Λετονία, όπου και εκεί υπάρχουν πολλά και εκτεταμένα μέτωπα πυρκαγιών.

Με βάση την παραπάνω επείγουσα κατάσταση, ερωτάται η Κομισιόν:

– Με ποια μέτρα θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας;

– Με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RESCuE, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ;».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu