• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παπαδημούλης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Παπαδημούλης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Στο ρόλο της Ελλάδας στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του που φιλοξενείται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει, μέσα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής ατζέντας», τονίζοντας ότι «η έξοδος από τα μνημόνια, η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους και η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελούν τρεις σημαντικές εξελίξεις από τις οποίες δεν επωφελείται μόνο η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ συνολικά».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει, μέσα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και να συμβάλλει ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής ατζέντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος από τα μνημόνια, η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, και η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελούν τρεις σημαντικές εξελίξεις από τις οποίες δεν επωφελείται μόνο η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ συνολικά.

Η αναστάτωση και ανησυχία που προκαλεί η ιταλική οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και η αναζωπύρωση της εσωτερικής ευρωπαϊκής διαμάχης για το προσφυγικό σαφώς και δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας, καθώς αναπτύσσονται μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν και σημαντική αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για το που οδεύει η ΕΕ και η Ευρωζώνη, ποιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ενδυνάμωση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, ποιο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει τελικά να προωθηθεί για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή σκυτάλης στην Ισπανία και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Πέδρο Σάντσεθ διαμορφώνει μια νέα δυναμική για τις προοδευτικές δυνάμεις. Σε μια Ευρωζώνη που, με βάση του σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, οι νεοφιλελεύθερες και υπερσυντηρητικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τα ηνία, τροφοδοτώντας την ίδια στιγμή τις ακροδεξιές δυνάμεις, η ενίσχυση του αριστερού και προοδευτικού άξονα, όπως αυτός εκφράζεται από τις κυβερνήσεις Τσίπρα στην Ελλάδα, Κόστα στην Πορτογαλία και Σάντσεθ στην Ισπανία αποτελεί θετική εξέλιξη και συνιστά ένα πόλο ελπίδας.

Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, και με δεδομένο ότι η συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη «σκοντάφτει» στην επίμονη άρνηση των συντηρητικών ηγεσιών να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολιτών και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύεται διαρκώς.

Παράλληλα, οφείλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν διαμορφώνουν πλειοψηφικό ρεύμα στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την ίδια την ευρωπαϊκή Αριστερά, τη συγκεκριμενοποίηση της εναλλακτικής της πρότασης και τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και συγκεκριμένης ατζέντας που θα δημιουργεί πλειοψηφική δυναμική. Η απουσία αυτής ακριβώς της πειστικής ατζέντας αποτυπώθηκε και στις ιταλικές εκλογές, όπου η Αριστερά ήταν διεσπαρμένη, με αποτέλεσμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού της σώματος και όσων παραδοσιακά κινούνταν μεταξύ του αριστερού και κεντροαριστερού πολιτικού φάσματος.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στην αναγκαία επιστροφή των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην ιδεολογική τους μήτρα και στην εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και των πολιτικών λιτότητας. Έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο πολλά σοσιαλιστικά κόμματα συνεχίζουν να έλκονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, παρά την εκλογική τους καταβαράθρωση. Εξαίρεση αποτελούν, σε επίπεδο κυβερνητικό, το πορτογαλικό κόμμα του Αντόνιο Κόστα και το αντίστοιχο του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ που, υποστηρίζοντας αναπτυξιακές πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργούν μια δυναμική στον ευρωπαϊκό Νότο, στο πλαίσιο και του διαλόγου με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα.

Συνολικά, οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του τρόπου με τον οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν συμμαχίες και θα ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές προτεραιότητες. Οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και ΕΕ πρέπει να επιταχύνουν τον βηματισμό τους, να ανοίξουν το διάλογο και να προχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που θα δίνει τέλος στη λιτότητα και στην άνοδο της ακροδεξιάς».