• Αρχική
  • Άρθρα
  • Π. Σκουρλέτης στον Alpha 98,9: «Με εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση»

Π. Σκουρλέτης στον Alpha 98,9: «Με εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση»

Στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όσους τον ψήφισαν, αποτελώντας, όπως είπε,

ένα εργαστήριο κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση, εστίασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης -ταυτόχρονα δε, στη συζήτηση, χωρίς ταμπού -όπως τόνισε- στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 98,9”, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ειδικότερα, «αυτοί που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό θα το δείτε και από τις περιοχές στις οποίες είναι μπροστά- κατά κύριο λόγο είναι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, της μισθωτής εργασίας, της νεολαίας, άνθρωποι των μικρομεσαίων στρωμάτων, σε αντίθεση με άλλα χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος στη ΝΔ. Κατά συνέπεια, το πρώτο που προέχει είναι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν έκφραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριγμα. Ταυτόχρονα, όμως, να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει και ένα εργαστήριο κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση που ήδη έχει αρχίσει και γίνεται πραγματικότητα».

«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, να βγάλουμε συμπεράσματα με βάση τις εμπειρίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι και πιο γόνιμοι για όλους και κυρίως για αυτούς που μας ψήφισαν»», αναγνώρισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε λέγοντας, «πολλά στοιχεία αυτοκριτικής υπήρξαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ολοήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προηγούμενο Σάββατο.

Εκεί έγινε η καθεαυτή πολιτική συζήτηση» […] «Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να είναι μία fast track συζήτηση». Και, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως παρατήρησε, «φαίνεται ότι ο κορμός του κόμματος αντιλαμβάνεται την ανάγκη να κάνει, πρώτα από όλα, μια τέτοια συζήτηση, χωρίς ταμπού, ακομπλεξάριστα, χωρίς προκαταλήψεις.

Να συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις αιτίες που διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα, παρά το θετικό γεγονός ότι εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα πανθομολογουμένως μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που του δίνουμε εμείς, ως εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Π. Σκουρλέτη, «πρέπει να δούμε και τι ακριβώς, άθελά μας, μέσα από παραλείψεις, μέσα από ατομικές πράξεις και προσεγγίσεις, έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους μας να δημιουργήσουν μία πολιτική υγειονομική ζώνη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε όρια στην πολιτική του διείσδυση στο εκλογικό σώμα.

Διότι είναι πεισμένο αυτό το 31,5%, αλλά υπήρχαν φαινόμενα μη πολιτικής επικοινωνίας με έναν κόσμο παρά έξω και επικράτησε ένα αντι-συριζαϊκό μέτωπο».

Ρωτήθηκε όμως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και για τα περί έντασης και εκνευρισμού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και είπε: «Επειδή ήμουν παρών, δεν είδα καμιά ένταση να υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι αναντίστοιχα τα γεγονότα με το θόρυβο και την εντύπωση που δημιουργείται σε κάποιον που διαβάζει αυτό το δημοσίευμα, που, αν δεν κάνω λάθος, πρωτοεμφανίστηκε στο site της εφημερίδας “Ντοκουμέντο”. Μάλιστα, επειδή ήμουν μέσα στην διαδικασία και το είδα που βγήκε μετά από λίγες ώρες, σκέφτηκα ποιος νους, με πολλή φαντασία, θέλησε να δώσει μια τέτοια διαρροή; Μου έκανε εντύπωση».

Και, συνεχίζοντας, «πολλοί, φίλοι και λιγότερο φίλοι, θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις αντιλαμβάνονται εκείνοι. Εμείς δεν πρέπει να κουβεντιάζουμε με τους όρους που θέλει το κάθε site ή η κάθε εφημερίδα. Πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση με τους δικούς μας όρους, με πολιτική εμβάθυνση στα ζητήματα. Αυτό έχουμε ανάγκη. Έχουμε πλούσιο υλικό με βάση το οποίο πρέπει να σκεφτούμε, να βγάλουμε συμπεράσματα, να δούμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Πως θα διευρύνουμε και το κόμμα μας, αλλά και πώς θα βαθύνουμε τις επεξεργασίες μας και όχι να κουβεντιάζουμε με τους όρους που θέλει ο καθένας. […] Οι διαρροές είναι κακόβουλες πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι κάποιοι στενοκέφαλοι που θεωρούν ότι αντί να μιλούν ανοιχτά, αυτό άλλωστε το έχουμε κατακτήσει, προτιμούν να μιλούν στους φίλους τους και να κάνουν διαρροές. Και αυτό δεν αφορά τρίτους, καμιά φορά αφορά και ανθρώπους από μέσα», ανέφερε επίσης ο Π. Σκουρλέτης, που έκλεισε τη σχετική απάντηση σημειώνοντας, «όσο υιοθετείται μια πολιτική διαρροών και προσπάθειας να διαμορφώσουν τους όρους της συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιους τρόπους, το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν μηχανισμούς, οι οποίοι δεν βοηθούν ούτε στο άνοιγμα του κόμματος, ούτε στη μαζικοποίησή του, ούτε στην εμβάθυνση της συλλογικότητας και της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα τι υποστηρίζει ο καθένας. Το λέω σαν μια αρνητική πρακτική».

Για τις προτάσεις, τέλος, της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη διεύθυνση της Κ.Ο., ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Για το διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συζητάει η Κ.Ο., όχι το κόμμα. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, το διευθυντή και τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πέρασε ομόφωνα χθες, δεν υπήρξε καμία ένσταση. Όλα τα υπόλοιπα είναι πράγματα πρωθύστερα και θα τα δούμε στην πορεία προς το συνέδριο που προσδιορίζεται περί τα τέλη του χρόνου, αρχές του επόμενου».

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •