• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ούτε αυτό δεν αφήνουν ανέγγιχτο: Τι προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επένδυση στο Ελληνικό, λίγο πριν τις εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

Ούτε αυτό δεν αφήνουν ανέγγιχτο: Τι προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την επένδυση στο Ελληνικό, λίγο πριν τις εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)

«Περίεργα» πράγματα συμβαίνουν..

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Το πολυαναμενόμενο έργο που θα δημιουργήσει 85.000 νέες θέσεις εργασίας, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει γίνει στη χώρα μας, φαίνεται πως δέχεται «παρεμβολές» από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Θυμάστε πως οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωναν πως το καλοκαίρι του 2018 θα έμπαιναν μπουλντόζες στο χώρο; Φυσικά το 2018 ήρθε, πέρασε, έφτασε το 2019 και μπουλντόζες δεν μπήκαν. Σαν να μην έφτανε αυτό, εδώ και μερικές ώρες, κοινοποιήθηκε στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία κατά την εταιρία «δημιουργούνται απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου».

Ο λόγος είναι πως ουσιαστικά ορίζεται ως «τοποτηρητής» το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς «πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού».
«Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης», τονίζει η Lamda Development, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει στελέχη της εταιρείας, κανείς δεν θα επενδύσει €7 δισ. – 300 εκατομμύρια την πρώτη μέρα και μετά εκατοντάδες εκατομμύρια σε έργα υποδομών και σε κτίρια, για καθένα από τα οποία θα απαιτείται ειδική έγκριση. Ποιος μπορεί να βάζει εκατοντάδες εκατομμύρια όταν θα περιμένει, θα έχει την αγωνία και την αβεβαιότητα ότι κάθε μέρα μπορεί να ανατραπεί η επένδυση.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της κατηγορεί την εταιρεία επικαλούμενη «παρασκηνιακές συμφωνίες». Σύμφωνα με τον Α.Τσίπρα ο παραχωρησιούχος «έχει κάνει deal, αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ να αλλάξει η σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη».

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ουδέποτε η εταιρεία καθυστέρησε το έργο. Υπαίτια ήταν η κυβέρνηση η οποία για περισσότερο από ένα χρόνο (Ιανουάριος 2015- Σεπτέμβριος 2016) έμεινε απόλυτα αδρανής επί του θέματος, δίχως να απαντά ακόμη και στα τηλέφωνα των επενδυτών. Αφού τον Σεπτέμβριο επικύρωσε τη σύμβαση, μεσολάβησε ακόμη ένα εξάμηνο αδράνειας.

Κατόπιν εμφανίστηκαν νέα εμπόδια που αφορούσαν ισχυρισμούς περί «δασικής έκτασης» και «αρχαιολογικού χώρου», τα οποία χρειάστηκαν μήνες για να ξεπεραστούν.

Τέλος η κυβέρνηση αναφέρει πως η εταιρεία δεν έχει…χρήματα για να συνεχίσει την επένδυση και γιαυτό γίνονται όλα αυτά τα πισογυρίσματα. Ωστόσο αυτό το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αστείο, αφού η οικονομική πορεία της εταιρείας είναι ανοδική.

Σημειώνουμε, πως η Lamda Development, έχει ξοδέψει ήδη 50 εκατομμύρια ευρώ για τις προεργασίες του έργου, ενώ υπάρχουν σαφείς πιθανότητες να πάνε χαμένα, αφού το έργο έχει καθυστερήσει τουλάχιστον τρια χρόνια.

Πλέον, όπως είναι λογικό, η εταιρεία αναμένει την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία ελπίζει πως θα σηματοδοτήσει την αρχή, για να ολοκληρωθεί εν τέλει το πολυαναμενόμενο έργο.


(φώτο: Eurokinissi)