• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: «Η ζωή όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει» – Οι αναφορές σε «ψεκασμένες θεωρίες» και μάσκες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: «Η ζωή όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει» – Οι αναφορές σε «ψεκασμένες θεωρίες» και μάσκες (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες μέρες πριν την καθιερωμένη του ομιλία στη ΔΕΘ

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα, στην συζήτηση πρώτος πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεσολάβησαν 195 μέρες. Από την πρώτη στιγμή εκπονήσαμε σχέδιο μετά από υποδείξεις των ειδικών. Προχωρήσαμε στους απαραίτητους περιορισμούς και ενισχύσαμε το ΕΣΥ.

Κάναμε ένα ευέλικτο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας. Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Γίναμε παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού είναι ότι ναι υπήρξε χαλάρωση.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση με τρόπο διαφανή και με το ίδιο πνεύμα προσέρχομαι σήμερα. Να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτή η συζήτηση μια άγονη κομματική διαμάχη που θα θολώσει τη συνολική εικόνα και να μην χάσουμε το στόχο της προστασίας της υγείας.

Το άγχος μας ήταν πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας».


Η αναφορά στους επικριτές των μέτρων

«Διαπιστώνω ότι παρά το γεγονός ότι η συντριπτική συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού.

Έχουμε ευθύνη να σταθούμε όλοι απέναντι σε αυτές τις μειοψηφίες και να στηρίξουμε τις οδηγίες των ειδικών, όπως είναι η χρήση μάσκας.

Μας προκαλούν προβληματισμό οι εικόνες των διαδηλώσεων για τις μάσκες».

Εκτός των λοιπών αναφορών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και σε «ψεκασμένες θεωρίες» που διαδίδονται μέσω διαδικτύου «χωρίς καμία απολύτως βάση».

.

Αναφορά στις μάσκες και την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιστροφή στην κανονικότητα επισήμανε πως όλους αυτούς τους μήνες που ακολούθησαν το lockdown δεν έχει επέλθει καμία κανονικότητα, αλλά ένα «σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα πάνω στο θέμα της κανονικότητας συμπλήρωσε πως «η ζωή έτσι όπως την ξέραμε δεν πρόκειται να επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα».

«Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές».

Αμέσως μετά αναφέρθηκε και στο μέτρο της μάσκας, κάνοντας νύξη στην κριτική που ακούγεται για την αλλαγή απόψεων και οδηγιών από τους ειδικούς.

«Σίγουρα η μάσκα δεν είναι ευχάριστη, αλλά απολύτως αναγκαία».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και το πόσο ψηλά είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στην κατά κεφαλήν διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού επί καθημερινής βάσης!

.

Οικονομικό πλήγμα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης στο πλήγμα που δέχθηκε όχι μόνο η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιμένει να κρατά εφεδρείες και να μην σπαταλά το παραμικρό ευρώ από τους πόρους του ελληνικού κράτους:

«Η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ.

Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή ύφεση. Στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο είχαμε μια υστέρηση της τάξης του 15,2%. Όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο τους δείκτες. Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Απαντώντας στις κριτικές για το άνοιγμα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Φταίει ή δεν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα; Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση και λιγότερο σε ξένους επισκέπτες. Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου.

Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις . Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα [που υπολογίζουμε στο 4% στην εθνική οικονομία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες.

Ο επαγγελματισμός που δείξαμε μπορούμε να τον κεφαλαιοποιήσουμε. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατί προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν».