• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ομιλία Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη: «Αποκτούμε 18 Rafale και 4 νέες φρεγάτες – Ενεργοποιείται η αμυντική μας βιομηχανία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη: «Αποκτούμε 18 Rafale και 4 νέες φρεγάτες – Ενεργοποιείται η αμυντική μας βιομηχανία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποια είναι η δέσμη μέτρων που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη μπροστά σε περιορισμένο -λόγω κορωνοϊού- αριθμό ανθρώπων:

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορά στα εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους έξι βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Σε πρώτη φάση επιβεβαίωσε τα σενάρια για άμεση απόκτηση μίας μοίρας μαχητικών Rafale, δηλαδή 18 στο σύνολο, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί με 4 νέες φρεγάτες.

«Θα εκσυγχρονιστούν άλλες 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ και 4 αεροσκάφη Romeo», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα για την ενεργοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Οι υπόλοιποι τρεις πυλώνες αφορούν:

  • 15.000 προσλήψεις στην άμυνα σε βάθος 5ετιας
  • Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας
  • Ενισχύουν οι Ενοπλες Δυνάμεις την ψηφιακή τους λειτουργία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά λέξη στην «επαναξιολόγηση της θητείας», δίχως προς ώρας να προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

.

Αναφορά στα εθνικά

«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε μάλιστα ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η ‘Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

«Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος συνδυασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα.

Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων τα εθνικά θέματα:

(φωτο:photo screenshot)