• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ομιλία Δημ.Παπαδημούλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής ECON του ΕΚ, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ομιλία Δημ.Παπαδημούλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής ECON του ΕΚ, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τι δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης,

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο συνεισηγητές για τη δουλειά που μας παρουσίασαν.Άκουσα με ενδιαφέρον ότι θα εξετάσετε και θα αξιοποιήσετε τις τροπολογίες που θα κατατεθούν, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Γιατί το χρονοδιάγραμμα που μας παρουσιάσατε μας δίνει ελάχιστες ημέρες να καταθέσουμε προτάσεις.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις. Θα επιδιώξουμε τη βελτίωση του σχεδίου, που έχουν συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. Μένει και εσείς να αποδείξετε ότι δεν έχετε μια προκατασκευασμένη συμφωνία, ανελαστική, όσον αφορά στην αποδοχή άλλων προτάσεων. Και επειδή η ώρα είναι προχωρημένη θα είμαι σύντομος.

Οι τροπολογίες, που θα καταθέσω εξ’ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, θα επιδιώξουν να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών μέσα από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, την τελευταία φορά που “λογαριάστηκαν” συνολικά.Αλλά χωρίς να υπερβαίνουμε την αρχή της αναλογικότητας σε βάρος της προστασίας του -καλώς εννοούμενου- δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών.

Άρα, η πρώτη επιδίωξή μας, μέσα από τις τροπολογίες που θα καταθέσουμε, είναι να προχωρήσουμε σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους καταναλωτές απέναντι σε καταχρήσεις δύναμης και εξουσίας.

Και ένα δεύτερο, για τη δευτερογενή αγορά που δημιουργείται. Έχει ιδιαίτερη σημασία οι εξωτερικές πιστωτικές υπηρεσίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -το outsourcing- να υπόκεινται σε έναν διαφανή, δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, για λόγους υπεράσπισης όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

Αυτό που θα φανεί στην πορεία, κύριε Πρόεδρε, είναι αν θα δεχθείτε κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσουμε εμείς, ή άλλες πολιτικές ομάδες, μέσα από τις τροπολογίες μας, ή αν έχετε μια ανελαστική συμφωνία, την οποία μας παρουσιάζετε εδώ με σκοπό να την επιβάλλετε κατά πλειοψηφία».

photo:eurokinissi