• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όλα τα σενάρια στο τραπέζι: Τι θα συμβεί με το «RE-BRAIN» στη χώρα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι: Τι θα συμβεί με το «RE-BRAIN» στη χώρα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της,

και πλέον μένει μόνο να δείξει ο χρόνος, τι θα επιλέξουν οι οι Έλληνες του εξωτερικού. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο και όπως όλα δείχνουν, δύσκολο να κερδηθεί.

Τι είναι το RE-BRAIN ή BRAIN GAIN: Η ονομασία του προγράμματος της κυβέρνησης που φιλοδοξεί να επαναπατρίσει τους «ξενιτεμένους» επιστήμονες και εν γένει υψηλά ειδικευμένους Έλληνες.

Η «προσφορά»: Μετά από σχετικές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον μισθό τους. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.

Πλην αυτού, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 3 ακόμη δράσεις:

1- Θα συσταθεί ένας φορέας REBRAIN GREECE, ο οποίος θα έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Σκοπός του θα είναι να παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.

2- Θα αναπτυχθεί η πλατφόρμα REBRAIN GREECE CoLab. Σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως ένα ψηφιακό μητρώο, στο οποίο θα καταγραφούν οι Έλληνες του Εξωτερικού ενώ θα ενσωματωθούν και δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

3- Θα ακολουθήσει το «σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών» για την Αγορά Εργασίας, που θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας αξιοποιώντας παράλληλα τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.

Ωστόσο, κατά πόσο κάτι τέτοιο θα πείσει πράγματι τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα; Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ανθρώπους με υψηλή ειδίκευση, που έχουν ήδη καταλάβει θέσεις υψηλού κύρους και φυσικά υψηλών απολαβών.

Οι οιωνοί για την κυβέρνηση δεν είναι καλοί. Τα στοιχεία του BRAIN DRAIN, δείχνουν ότι πολλοί Έλληνες έφυγαν ενώ είχαν δουλειά στην Ελλάδα, προς χώρες στις οποίες θα είχαν καλύτερη προοπτική και πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στο αντικείμενό τους.

Επίσης, σίγουρα πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη κάνει οικογένεια και έχουν συνηθίσει να ζουν «ξενιτεμένοι». Όπως σχολιάζουν πολλοί επί του θέματος, ποιο το κίνητρο για κάποιον επιστήμονα να έρθει στην Ελλάδα έχοντας μια σίγουρη δουλειά για μόλις 2 χρόνια με λιγότερες αποδοχές (ίσως) από όσες παίρνει στη χώρα που βρίσκεται τώρα;

Κρατήστε στο μυαλό σας επίσης πως εκεί που βρίσκεται γνωρίζει εν γένει τι έχει να αντιμετωπίσει κάθε μέρα, σε αντίθεση με το μπάχαλο που επικρατεί στη χώρα μας και που μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισε να δείχνει προοπτικές βελτίωσης.

Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει το δύσκολο αυτό στοίχημα; Οψόμεθα, οι αριθμοί λένε πως πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει.

Το σίγουρο είναι πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και αυτό της επιτυχίας και αυτό της αποτυχίας, αλλά και όσα υπάρχουν ανάμεσα στα δυο άκρα.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται από τα νούμερα και σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλουν τη ζήτησή τους οι επιχειρήσεις και την προσφορά τους οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου.